Задържаха петима «санитари» и «ортопеди», мамили старци по телефона
Задържаха петима «санитари» и «ортопеди», мамили старци по телефона / Darik News arhiv

Криминалисти от Стара Загора арестуваха петима телефонни измамници на възраст 17 и 18 години от Ямбол, които измъквали големи суми пари от възрастни хора по схемата «роднина нуждаещ се от спешна операция».

Задържани са при специалзирана полицейска операция проведена по сигнал, че 76-годишна старозагорка, живуща на ул. «Ген. Гурко», се готви да предаде голяма сума пари на непознат мъж, след като е заблудена, че нейн близък е пострадал и се налага спешна операция.

Пръв е заловен 18-годишният Т. К. от Ямбол, който дал на възрастната жена мобилен телефон и тя разговаряла с мним доктор. След разговора Т. К. посегнал да вземе хартиения плик, в който пенсионерката увила 8000 лева. Когато полицатие приближили, ямболията се опитал да избяга, но е задържан.

След проведените незабавни оперативно-издирвателни мероприятие е задържан и неговият съучастник, придружил до адреса на възрастната жена - 18-годишният М. В., също от Ямбол.

Разкрити са и останалите лица от групата, занимаваща се с телефонни измами - 17- годишният С. Г., 18-годишният А. Т. и 17-годишният С. Н. Тримата са задържани с помощта на служители от Районно управление «Полиция» - Ямбол.
Извършени са претърсвания и изземвания на адресите, обитавани от задържаните, като е открита скъпа техника, закупена от лицата с парите, взети от телефонните измами и множество мобилни телефони и СИМ-карти.

Към момента е установено, че задържаните младежи са съпричастни към извършването на четири телефонни измами на територията, обслужвана от Първо Районно управление «Полиция» - Стара Загора и една измама на територията, обслужвана от Второ Районно управление «Полиция» - Стара Загора. При последната измама 80-годишна старозагорка, живуща на ул. «Отец Паисий» е измамена, че снаха й си счупила крака на три места и за спешната операция жената предала сумата от 1500 лв. на 18 годишния А.Т., който се представил се за санитар от екипа на опериращия ортопед.

Констатирано е, че младежите са участвали в извършването на измами и на територията на градовете Ямбол, Бургас, Сливен, Нова Загора, Бяла, Русе и Шумен. А.Т. е задържан за 72 часа в старозагорския следствен арест.

Работата по установяването и документирането на цялостната престъпна дейност на лицата продължава от служители на Районно управление «Полиция» - Стара Загора.