грип
грип / iStock/Getty Images
Заболяемостта от грип и остри респираторни заболявания в област Стара Загора са под епидемичните нива. През периода 20-26 януари достигнатата стойност е 123,47 на 10 000 души население. Анализ на нивото на заболяемостта ще бъде направен на днешното заседание на Регионалния оперативен щаб за борба с грип и острите респираторни заболявания.

Специалистите напомнят, че болните с висока температура и други признаци на грип, да не провеждат самолечение. При наличие на симптоми на грип да посещават личните си лекари и да не ходят болни на работа. Това е лична отговорност към себе си и към другите, тъй като най-добрата предпазна мярка е ограничаване на контактите с болни хора, особено тези с хронични заболявания, бременни жени и деца.

Регистрирани са 60 случая на заразни заболявания, при 38 за предходната седмица, информират от РЗИ-Стара Загора.

40 са случаите на варицела, като болните са от Стара Загора, Казанлък, Чирпан, Бузовград, с.Змейово, с.Дълбоки, с.Оряховица, с.Хрищени, с.Богомилово и с.Горно Черковище.  

Трима са болните от скарлатина, случаите са в областния град.

От групата на чревните инфекции регистрираните случаи са следните:

- Ентероколит - 1 случай от Стара Загора
- Ротавирусен гастроентероколит - 1 случай от Стара Загора

От групата на вирусните хепатити са регистрирани 14 случая на вирусен хепатит, като случаите са с три повече от предходната седмица. Болните са в Гълъбово, с.Оризово, с.Боздуганово, с.Долно ново село, с.Братя Даскалови и с.Кирилово.

От групата на трансмисивните инфекции в Стара Загора има един случай на Лаймска болест.

През изминалата седмица не са регистрирани епидемични взривове в региона, уверяват от РЗИ-Стара Загора.