Ветеринарната гимназия получи национален знак за качество
Ветеринарната гимназия получи национален знак за качество / netinfo

Старозагорската професионална гимназия по ветеринарна медицина „И. П. Павлович" получи националния знак за качество на Агенцията за развитие на човешките ресурси за работата си по проекта „Защита на животните в Европа" (APE). Негов координатор е преподавателят по математика в гимназията Таня Картулева.


По проекта работят общо осем държави и девет училища, но носители на знака са само ПГВМ „И. П. Павлович" и партньорите в Италия и Испания.
С този знак, освен координаторът, ще бъдат наградени и над 20 ученици от гимназията, взели пряко участие в дейностите по проекта, реализиран по секторна програма „Коменски" на програма „Учене през целия живот" на ЕС.

Проектът спечели националния сертификат заради своята интегрираност в учебните програми на няколко професионални училища по ветеринарна медицина и заради това, че подтиква към размисли за националното и европейско законодателство в раздела за защита на животните и последствията от тяхното неспазване. Очаква се до края на годината да стане ясно дали ще бъде отличен и от Брюксел.

До момента българските ученици бяха домакини на една от срещите по проекта и посетиха Испания, Португалия, Германия, Гърция и Турция, където се срещнаха със свои връстници. Пред тях възпитаниците на ПГВМ „И. П. Павлович" представиха застрашените и характерните за България животински видове. Учениците посетиха приюти за животни, аквариуми, музеи и защитени територии във всяка от петте държави, на които гостуваха досега.