Уреждат газификация на села
Уреждат газификация на села / netinfo

Първите газифицирани села в България може да са тези от община Братя Даскалови. Общината работи по проект за газификация на няколко села, който е в резултат на вече готов проект за изграждане на локална отоплителна инсталация на училището в село Оризово. Това съобщи  Ваня Колева, кмет на общината.

Проектът за газификацията е подпомогнат и от това, че на територията на общината минава магистралния газопровод. Имаме съдействието на енергийното министерство да направим дружество по линия на публично-частното партньорство и да реализираме този голям проект за газификация на 7-8 села на територията на общината, каза Колева.

Общината работи и за подобряване условията за търговия на пазара в Плодовитово. Там предстои изграждане на модерна складова база, пункт за пакетиране, съгласно европейските изисквания и поставяне на камери за 24-часово видеонаблюдение, до което решение е стигнал Общинския съвет.

Предвижда се цялостна реконструкция на учебните сгради в Братя Даскалови и село Черна гора по програмата за енергийна ефективност. Проектите за двете училища са на обща стойност близо 600 000 лв.

Тече процедура по изготвяне на техническата част на проекти за изграждане на нови канализационни съоръжения в Братя Даскалови и село Оризово и подмяна на водопроводната мрежа, каза още Колева.

Общинската администрация ще работи и в посока  развитие на селския туризъм.

Старото училище в село Кольо Мариново скоро ще стане модерен туристически СПА център, а хижа в село Партизанин ще бъде реформирана в "зелено училище".