Ученик и пенсионерка с безплатни карти след водосвета на новите тролейбуси
Ученик и пенсионерка с безплатни карти след водосвета на новите тролейбуси / Община Стара Загора

Пенсионерката Танка Сталева от Стара Загора ще пътува един месец безплатно по всички тролейбусни линии на градския транспорт. Тя получи своята карта от ресорния зам.-кмет Йордан Николов, след тържествения водосвет на новите 14 тролейбуса, които градът получи по проект „Модернизация и развитие на устойчив градски транспорт".

Николов обеща и безплатна карта за тролейбусния градски транспорт на възпитаника на Спортното училище „Т. Каблешков" в Стара Загора Стилиян Борисов, който заедно с Георги Недялков от Професионалната гимназия по транспорт в столицата, изработи точен макет на новите возила.

„Това е един от най-хубавите моменти в мандата на кмета Живко Тодоров, защото осъществихме мечтата на много старозагорци - вече сме с изцяло нови тролейбуси. Щастливи сме, защото приказката продължава - до края на ноември ще дойдат и новите автобуси, което означава, че старозагорци ще посрещнат новата 2016 година с изцяло обновен градски транспорт, каза още зам.-кметът.

Новите тролеи са зелено-бели, с нисък под, климатизирани, с гласова и светлинна сигнализация, с информационна система, осведомяваща пътниците за спирки, време, температура на въздуха и т.н. Водосветът на обръщалото в кв. „Железник" извърши отец Иван Катранджиев.

„Това е нещо уникално дори в рамките на ЕС - да участваме в цялостното обновление на транспорта на един град. Горди сме да бъдем част от този проект. От днес се чувствам гражданин на Стара Загора" - заяви след освещаването Владислав Слик - търговски директор на „Соларис бъс&коуч", производители на тролейбусите, избрани след проведена обществена поръчка.

В изпълнение на проекта за първи път от 1987 г. насам беше извършена рехабилитация на съществуващата и изградена нова, общо над 19 км, въздушно-контактна мрежа (ВКМ). Извършен е ремонт и рехабилитация на тролейбусното депо в Стара Загора, доставено е ново оборудване за него, специализиран автомобил за ремонт и поддръжка, изградена е информационна система (телематика).

По проект „Прилагане на мерки за подобряване качеството на живот в градовете Бургас, Варна, Стара Загора и Плевен", финансиран по Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.", в транспортната схема на града миналата година се включиха 8 нови тролейбуса, с което паркът беше изцяло обновен.

В градските линии ще се включват през зимата и придобитите с общински средства през 2009 г. 6 украински тролея, които нямат охлаждане за лятото. В 4-те градски линии на Стара загора ежедневно се движат 17 тролейбусни коли.