Трояновци са притеснени от масовото заселване на роми в селото
Трояновци са притеснени от масовото заселване на роми в селото / DarikNes.ng, Невена Божкилова

Инициативен комитет от село Трояново заведе иск срещу "Мини Марица-изток" за имуществени и неимуществени вреди спрямо хората от селото, които трябва да бъдат изселени, заради дейността на рудника. Сигналът е подаден до прокуратурата и ОДМВР - Стара Загора днес.

Искът за имуществените вреди се разделя на подгрупи - за намаляване стойността на имотите в следствие на наближаващите изкопните работи и имуществените вреди върху имотите в следствие на безстопанственото отношение към съседните имоти, собственост на Мините.

Хората от Трояново, които от поколения наред живеят в разбирателство с ромската и турската общност в селото, сега са силно притеснени от положението там. Причините са новите им съседи - роми, които живеят в отчуждените имоти, без да са регистрирани в Общината. Многократно са подавани жалби до полицията за нарушаване спокойствието в селото, но без резултат, жалват се трояновци. Затова ищците, ще сигнализират и за полицейското безучастие.

Има и друг парадокс. След като е платено веднъж на хората за имота и ако те нямат къде да отидат към момента и все още живеят в него, те плащат 90 - 120 лева наем на отчужденото жилище.

Компетентните органи са длъжни поне да назначат проверка по случая в едномесечен срок, разясни адвокатът на хората от Инициативния комитет.

Колективният иск, който ще е прецедент в старозагорска област, ще бъде внесен най-късно до един месец, когато по закон трябва да е приключила проверката.