Състезание по български език организираха в старозагорско училище (СНИМКИ)

/ netinfo
Петко Иванов от 4 г клас и Дея Дечева от 7 б клас станаха победители в състезанието „Българският език е лесен и интересен“ и получиха специални грамоти и награди. То се проведе с 21 ученици от Шесто основно училище „Свети Никола” в Стара Загора.

В първия кръг участниците трябваше да спелуват (буквуват) думите. Тричленно жури в състав: Валентина Иванова, Милена Трифонова и Антоанета Христова задаваше думите и оценяваше представянето на състезателите.

състезание
netinfo


Бяха подготвени 250 думи, които учениците трябваше да произнасят буква по буква. Отпада всеки, който е допуснал грешка.За втори кръг се класираха по двама ученици от началната и от прогимназиалната степен. Те трябваше да измислят подходяща липсваща дума в дадено изречение и да назоват възможно най-много нейни синоними.

„Идеята е да покажем, че можем да научим български език забавлявайки се, да научим много, да докажем, че сме успешни“, сподели инициаторът на състезанието преподавателката Йорданка Мирчева. В организацията са се включили всички нейни колежки.

„Сега проправяме пътя, ще усъвършенстваме начина на провеждане на състезанието и ще вървим напред“, обеща директорът Дарина Гайдарова.Учениците бяха препитани и от зам.-кмета Иванка Сотирова, която ги похвали за знанията и пожела успех в обучението им.

състезание
netinfo


На всички участници бяха връчени грамоти и подаръци.

Състезанието в Шесто основно училище се провежда по подобие на „Spelling Вее“, в което състезателите спелуват, т.е произнасят, различни думи буква по буква. Думите за състезанията се подбират от предварително обявен списък. Ако състезателят спелува думата правилно, той преминава в следващия кръг. Последният останал се обявява за победител.  

състезание
netinfo


„Spelling Вее“ е  възникнало в Америка през 1925 г. Тогава са се явили девет деца, а в момента се състезават над 11 милиона ученици.