отводнителни канали
отводнителни канали / Dariknews.bg
Община Стара Загора ще обяви обществена поръчка за проектиране на охранителни и отводнителни канали, които да улавят скатните води, за да не се стичат по улиците на града и да увреждат инфраструктурата. За целта е разработен идеен проект от проектанта Трайчо Николов. Реализацията на проекта ще се изпълнява на етапи, а общата му стойност по груби сметки е 15 милиона лева.

 “Отчитаме ръст на интензивните валежи в Старозагорско. Трябва да се вземат мерки и да се ускори изпълнението на проекта, който е всеобхватен. Преди години е имало охранителни канали, които са защитавали града. Поради големия водосбор към днешна дата тези охранителни съоражения не работят и водата се стича към града, заедно с пясък, камъни, битови отпадъци и това уврежда градската инфраструктура”, обясни зам.-кметът Янко Калоянов.

отводнителни канали
Dariknews.bg


Охранителните канали, с които Стара Загора е разполагала, са унищожени през 70-те години на миналия век и всички дъждовни води от кв. „Лозенец” се изсипват по скатовете към центъра. Освен това 800-метровият охранителен канал в кв. „Лозенец”, който не функционира, трябва да бъде разкопан, изчистен и възстановен. Дъждовните води няма да влизат в канализационната мрежа, а ще могат да се отвеждат в две посоки – на юг към река Берекетска (настоящият градски канал) и на изток към река Бедечка.

Проектът предвижда изграждане на охранителни канали от кв. „Лозенец” към парк „Митрополит Методий Кусев”, като трасето ще минава от запад на изток и ще продължава като закрито съоръжение по ул. „Августа Траяна” до река Бедечка.