Стотици отнесоха Благодатен огън в домовете си
Стотици отнесоха Благодатен огън в домовете си / Радка Минчева
Благодатният огън, който ще донесе от Йерусалим Старозагорският митрополит Киприан, ще бъде посрещнат в Стара Загора на Велика Събота, в 23:00 часа

В церемонията на площада пред общината ще участват хорът на Държавна опера Стара Загора, кметът Живко Тодоров, областният управител Гергана Микова, граждани. От различните архиерейски наместничества ще вземат частица от огъня, който ще бъде разнесен из цялата Епархия. С литийно шествие Благодатният огън ще бъде пренесен до Катедралния храм „Свети Николай”, където ще започне Богослужението във връзка с Пасха.Ще бъдат монтирани две видеостени на площада и пред катедралния храм „Св. Николай“, на които ще се предават посрещането и богослужението в храма.

За втори път в Старозагорска епархия се организира посрещане на Благодатния огън от Божи гроб. 

На 24 април, около 200 възрастни старозагорци ще получат пакети от инициативата на националния омбудсман Мая Манолова „Великден за всеки - Дари празник на баба и дядо”. Помощта за социално слабите хора ще бъде дарена от 12:00 часа  в Катедралния храм „Свети Николай”.

На следващия ден-25 април- Велики Четвъртък от 7 часа ще бъде отслужен Велик Маслосвет, след което Вечерня със св. Божествена Василиева литургия в Катедрален храм. По време на службата ще бъде извършен чина на ритуала на умиване на нозете (след 10:00 часа)

От 11:30 часа най-малките възпитаници на Неделните училища ще боядисват яйца, а час по-късно-учениците, изучаващи религия - XII ОУ „Стефан Караджа“, кв. Лозенец.

От 19:00 часа – Утринно богослужение с четене на 12-те Евангелия - Катедрален храм “Св. Николай” - гр. Стара Загора.

Ето и останалата програма:

26 април – Велики (Разпети) Петък

08:00 часа -– Царски часове и вечерня, на която се изнася Плащаницата Христова - Митрополитски храм “Св. Димитър“ – гр. Ст. Загора
19:00 часа - Опело Христово – храм “Св. Богородица“ – гр. Ст. Загора

27 април – Велика Събота
08:30 часа - Вечерня със св. Божествена Василиева литургия – храм “Св. Троица“ гр. Ст. Загора
23:00 часа – Посрещане на Благодатния огън от Божи гроб на площада пред община Стара Загора
23:30 ч. – начало на Великденското (Пасхално) Богослужение – Катедрален храм “Св. Николай“ гр. Ст. Загора.

28 април – ВЪЗКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО
00:00 часа – Великденско (Пасхално) Богослужение – Катедрален храм “Св. Николай“ гр. Ст. Загора.
11:00 часа - Пасхално вечерно Богослужение – чете се Св. Евангелие на различни езици в Катедрален храм “Св. Николай“ – гр. Стара Загора –

От 15.00 до 17.00 часа Дверите на Митрополитския дом ще бъдат широко отворени за всички епархиоти. Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Kиприан ще приема от епархиотите. При хубаво време приемът ще се проведе в двора на Митрополитския дом.