/ iStock/Getty Images
Наблюдаваме скок на заболеваемостта през последните дни в област Стара Загора, съобщи за БТА д-р Таня Перчемлиева, директор дирекция "Надзор на заразните болести" в РЗИ - Стара Загора. Тя обясни, че на 10 януари заболеваемостта е била 523,44 на 100 хиляди души, а днес вече е 599,55 на 100 хиляди. Всеки ден се променя заболеваемостта и по общини. С ниво на заболеваемост до 250 на 100 хил. население са общините Николаево и Гурково.

Със заболеваемост от 250 до 500 са общините Казанлък, Павел баня, Раднево и Братя Даскалови, а със заболеваемост от 500 до 750 на 100 хиляди души са общините Гълъбово, Чирпан, Мъглиж и Стара Загора. С висока заболеваемост над 750 на 100 хиляди население е община Опан, която е с най-малко население, обясни д-р Таня Перчемлиева.

В болниците ковид леглата са заети на 70 на сто, но всяко едно от лечебните заведения има готовност при нужда да разкрие допълнително легла.
По данни на РЗИ- Стара Загора остава висок интересът на хората за ваксинация, но предимно за бустерна доза. От началото на година до момента в област Стара Загора има поставени 6814 дози ваксини, от които 5257 са бустерни, т.е около 70 на сто не са нови ваксинации.

"Започваме преструктуриране на Клиниката по нефрология, вече разкрихме 20 нови легла. Пребазирането на клиниката е заради очакваното увеличение на случаите на коронавирус, които ще изискват болнично лечение", каза проф. д-р Йовчо Йовчев, директор на Университетската болница "Проф. д-р Стоян Киркович".

Засега не е взето решение от Оперативния медицински щаб за спиране на плановия прием в болницата, уточни проф. Йовчев.

Общо 70 души са преминали за диагностика през ковид кабинетите на територията на лечебното заведение през последното денонощие. 59 са изследвани, от които 23-ма с положителен ПСР - тест, посочи проф. д-р Йовчо Йовчев.

В Клиниката по реанимация на кислородна терапия са 36 пациенти, а броят на интубираните е 8.
 
БТА