/ БГНЕС
От три седмици предупреждаваме българското общество, че с епидемичното разпространение на новия генетичен вариант Омикрон трябва да очакваме увеличаване на броя на случаите. Това коментира проф. Тодор Кантарджиев, консултант по ваксинационния процес към Столична община, пред Радио „Фокус“.

Има и някои позитиви при варианта Омикрон, отбеляза той.

Двуседмичната заболеваемост от COVID-19 стигна 740 на сто хиляди души (КАРТА)

„Това бързо разпространение ще доведе до много голям брой хора, като хубавото е, че е доказано, че по-леко се прекарва заболяването. Още преди 2 години казах, че нормалната философия на генетично развитие на пандемичен вирус е да става по-заразен и да прави така, че хората по-леко да го прекарват, така че да не е в състояние да заплашва живота им. Разбира се, това е хубавото засега на Омикрон – доказано е, че е по-малко вирулентен, в смисъл по-леко се прекарва заболяването и експериментално не засяга белодробната тъкан. Такива опити са направени вече върху човешки белодобробни клетки. Афинитетът на Омикрон е много по-слаб от на Делта и Алфа варианта за засягане на белия дроб, което е доброто“, посочи проф. Кантарджиев.

Обсъждат затягане на COVID мерките в София

Това обаче не бива да ни успокоява, защото когато има много голям брой заразени хора, процентът на хората, които ще са с тежко прекарване, също няма да е малък, допълни Кантарджиев.

Той посочи, че в момента в столицата работят всички кабинети, които извършват имунизация, включително и в почивните дни. Това, според него е съществена причина в София да има повече ваксинирани - от вчера сложените 22 хиляди дози около 1/3 са сложени в столицата, каза още проф. Тодор Кантарджиев.