Данчо Пенчев
Данчо Пенчев / Правителствена информационна служба
Решават и за съкратената карантина на контактни и болни с COVID-19
Областен съвет ще реши дали да има нови противоепидемични мерки в София. Това съобщи директорът на Столичната Регионална здравна инспекция д-р Данчо Пенчев.

Той обясни, че областният съвет ще бъде свикан в сряда. 

Здравният министър Асена Сербезова пък обяви при какви условия ще се затягат мерките на национално ниво.  

Част от факторите за преминаване от едни към други мерки са заетите легла в болниците и за каква продължителност са заети, както и какви са възможностите да се увеличи тяхната бройка.

Изключително важно е как ще се разболява медицинският персонал и каква ще е наличността на медиците, посочи Севбезова като друг важен фактор за въвеждане на нови мерки. 

„Тази вълна няма да повтори това, което наблюдавахме при предишните вълни. По тази причина ежедневно ще бъде извършвана комплексна оценка на база данните, които са натрупани в Националната здравно-информационна система, както и математическо моделиране – опит за прогнозиране на това как ще протече вълната. В анализа ще бъдат включени не само заболяемостта на 100 хил. души и смъртността от COVID-19, но и заетостта на леглата, в т.ч. продължителността на тази заетост. Ключов показател ще бъде и обезпечеността с медицински персонал, който да полага грижи за болните. Това ще са факторите за преминаване от едни към други противоепидемични мерки“, посочи здравният министър. 

И още: Експертният консултативен съвет по надзор на имунопрофилактиката обсъжда дали да бъде съкратено времето на карантината от 10 на 7 дни, а периода на изолация от 14 на 10 дни у нас. Това стана ясно по-рано през деня след среща на здравните власти и медици. В зависимост от това кой какъв имунен статус има – има ли бустер или не, ще бъде поставен под различен срок карантина. 

В много държави за хора с бустерна доза даже изобщо няма карантина, обясни министърът на здравеопазването Асена Сербезова. И обяви, че в рамките на деня се очаква да бъде издадена заповедта, с която продължителността на карантината и изолацията ще бъде съкратена

Двуседмичната заболеваемост от COVID-19 стигна 740 на сто хиляди души (КАРТА)


На среща между директорите на столичните лечебни заведения за болнична помощ, министъра на здравеопазването проф. Асена Сербезова, главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и директора на СРЗИ д-р Данчо Пенчев беше обсъдена готовността за справяне с нарастващото натоварване върху болниците, с оглед навлизането на страната ни в петата вълна на пандемията. Дискутирани бяха обезпечеността с болнични легла, възможността за разкриване на допълнителни такива за лечение на пациенти с COVID-19, в т.ч. за интензивно и консервативно лечение. Акцент беше поставен и върху това, че медицинските грижи за всички пациенти, които не са заразени с коронавирусна инфекция, също трябва да бъдат гарантирани.  

По време на срещата проф. Сербезова увери директорите на столичните болници, че държавата е осигурила всички необходими лекарствени продукти за лечението на пациентите с COVID-19. 

Държавният главен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев коментира, че участниците в заседанието на КСНС вероятно ще влязат в новите по-съкратени срокове за карантина, но зависи от това кога РЗИ ще ги постави под карантина.

След заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност при президента в понеделник, председателят на парламента Никола Минчев се почувствал зле и след направен тест е установено, че е положителен за COVID-19. Тази сутрин от правителствената пресслужба съобщиха, че президентът Радев и екипът му се изолират, както и премиерът Кирил Петков и началникът на кабинета му Лена Бориславова.

В заседанието участваха председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова и лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, вицепремиерът Асен Василев, министърът на отбраната Стефан Янев и други.