сесия Казанлък
сесия Казанлък / община Казанлък
С пълно мнозинство казанлъшките общински съветници приеха антикризисни мерки за бизнеса и гражданите,предложени от кмета Галина Стоянова. Прогнозната стойност на пакета от мерки възлиза на близо четвърт милион лева.
 
Към месец март изпълнението на приходната част на бюджета спрямо плана е 19,8%. За същия период през 2019 година изпълнението на плана е 23%. Спадът в изпълнението е реализиран само за последните десет дни от месец март. Само за първите три дни от месец април приходите са с 47,61% по-малко от проходите за първите три работни дни на април 2019 г.
 
Намалението на приходната част в бюджета на Общината за месеците април и май ще бъде в размер над 690 хил.лв, сочат разчетите на финансовите експерти.
 
Антикризисните мерки, които бяха приети, са:

- Еднократно финансово подпомагане в размер на 250 лв. за лица от следните целеви групи: самотноживеещи възрастни хора и самотни родители, които сами отглеждат децата си, без каквито и да е било доходи от Дирекция „Социално подпомагане" и парично обезщетение за безработица от НОИ;

 -Със средства в размер на 26 800 лева от бюджета на Община Казанлък за 2020 г. да бъде закупен един респиратор за нуждите на отделението към МБАЛ ,.Д-р Христо Стамболски. От постъпилите средства в дарителската сметка на Общинска администрация ще бъдат осигурени още два респиратора, както и пет броя апарата за дистанционно проследяване на пациенти от ,.Чек Поинт - Кардио" - с обща стойност 70 540 лв. Сформираните медицински екипи от лекари, сестри и санитари са преминали нужното обучение по процесите на работа с "Чек Поинт" – апаратура.

 -За финансово подпомагане на екипите на „първа линия" Общината предвижда 36 000 лв. /за два месеца/ като субсидиране към МБАЛ-Казанлък. На всеки от екипа да се начислят по 1 000 лева месечно към работните им заплати. Храненето и настаняването в жилища да се осигури от издръжката на общинска администрация.

Освобождава се, считано от 01.04.2020г. до отмяна на извънредното положение, от заплащането на общински наеми на физически и юридически лица, които са преустановили дейността си в следствие на мерките, наложени по време на извънредното положение и след служебна проверка от Общинска администрация. Така наемателите на: ресторанти, питейни заведения, временно поставяеми съоръжения/кафеавтомати/, спортни клубове, клубове за занимания с деца, обществени бани, които не са извършвали търговска дейност по време на извънредното положение, няма да заплащат наем и тротоарно право;

-За 2020 година дължимата Такса битови отпадъци се заплаща с 5% отстъпка до 30.06.2020г. при условие, че същата се плати в пълен размер. Текстът допълва Наредба №26 на Общинския съвет в Казанлък за „Определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на община Казанлък";

- За срока за въведено извънредно положение дължимият патентен данък да се определи пропорционално за всички задължени лица, преустановили дейността си в следствие на мерките, въз основа на подадена декларация и извършена проверка от Дирекция „Местни приходи";

-Годишната такса за водовземане от минерални води да се преизчисли, като се намали пропорционално за времето на извънредно положение. Намалението да се приложи за всички ползватели, получили разрешения за водовземане при условие, че са преустановили дейността си във връзка с изпълнение на мерките и ограниченията от въведеното извънредно положение.