Петър Калчев
Петър Калчев / община Стара Загора
В Регионалния исторически музей (РИМ) в Стара Загора е експонирана веществено-документална изложба на тема „Дарени предмети разказват истории“. Експозицията е част от проявите, посветени на 110-годишнината от създаването на Старозагорския исторически музей, чиято кулминация бе тържественият концерт, състоял се снощи в залата на Драматичния театър. На него присъстваха заместник-кметовете Иванка Сотирова и Красимира Чахова, председателят на Общинския съвет Таньо Брайков, областният управител Гергана Микова, нейните заместници Димитър Драчев и Петя Чакърова, директори на музеи и културни институти от страната, бивши представители на местната и държавна власт в града, много гости, дарители и приятели на една от най-старите културни институции в града. В тържественото си слово директорът на РИМ Петър Калчев благодари на всички, които са допринесли за събирателската, изследователската и научната дейност, осъществявана в музея. По думите му, музеят е на жителите на Стара Загора и те са допринесли най-много, за да се съхраняват днес във фондовете му над 130 000 движими културни ценности от зората на човешката цивилизация до наши дни.

„Всички ние като старозагорци се гордеем със съвременния изглед на музейната сграда, построена върху автентична антична улица. Постижение за архитектурната визия на сградата е  формата на пясъчен часовник, която прозира в експозиционната ѝ част. Радостно е, че приоритет в музейната политика през последните години е работата с подрастващото поколение. Заслужава адмирации и идеята за написване История на Стара Загора, с което ще се увенчае  труда на няколко поколения музейни специалисти.“, пише в поздравителния адрес на кмета Живко Тодоров до музейните специалисти.

На 28 май 2017 г. се навършиха 110 години от създаването на археологическо дружество „Августа Траяна”, което слага основите на Старозагорския исторически музей. Пръв дарител през далечната 1907 година е бил русенецът - майор Петър Фанджиев, който е предал безценна мраморна плочка с изображението на тракийски конник. Изложбата на четвърто ниво в РИМ представя част от постъпилите дарения в музея. Показани са над 400 артефакта, дарени от 74 родолюбци. Някои са от много ранни години, още от времето на Археологическото дружество, други са от последните дни като дарението на Ренета Маджарова, служител в Регионалния исторически музей.  Тя, Мариана Георгиева, Петър Коев, Иван Тодев и Николай Гичев снощи получиха грамоти за даренията си от зам.-кмета Иванка Сотирова и председателя на ОбС Таньо Брайков. Гичев добави към експозицията „Учебник по козметика“ на Никола Бонджиев от 1939 година и часовник, който засича времето за ползване на машинката за къдрене в неговия бръснаро-фризьорски салон, съществувал в Стара Загора през 30-те години на 20-ти век.
 
Хиляди гости от страната и чужбина посещават Регионалния исторически музей и се възхищават на оригиналните експонати от различни периоди. Той съхранява ценни паметници, между които праисторическа пластика от VI-V хил. пр. Хр., златните фиали от с. Даскал Атанасово, бронзов параден шлем маска, сарматски меч и златни накити от Чаталка, съдове от античен бронз, статуарна група на Орфей, най-богатата колекция с монети на Августа Траяна, средновековна каменна плоча с лъвица с малко лъвче – настоящ герб на Стара Загора, бронзова матрица за икона със сцена Благовещене, препис на История Славянобългарска, знамето на Старозагорското въстание, копие на Самарското знаме и др. Няколко музейни обекта са добавени към него през годините - музеят „Неолитни жилища“, къщата музей „Градски бит XIX век”, Хилендарският метох, уникалният Музей на религиите, Късноантичната мозайка от частен римски дом  IV век.