Регионалната централа на мрежа за борба с мафията ще бъде в Стара Загора
Регионалната централа на мрежа за борба с мафията ще бъде в Стара Загора / DarikNews.bg, архив

На 9-ти и 10-ти декември в Европейския парламент в Брюксел ще се проведе застъпническа кампания за приемането на Директива на ЕС за корупцията и организираната пресъпност. Към групата на "Флеър" - мрежа на 27 държави за борба с мафията, ще се присъедини и старозагорецът Росен Димов, който бе гост в следопбедното предаване на Дарик Стара Загора. Димов е първият и единствен българин в Бюрото за съветници по европейските политики към председателя на ЕК Жозе Барозу.

По думите на Димов директивата включва най-добрите европейски пректики за борба с организираната престъпност. Новото, което се предлага е свързано с конкретни идеи как да се процедира с неправомерно придобитото имущество на престъпни организации. Предложенията ще бъдат обсъдени на предстоящата среща в Брюксел.

От 1-ви януари централата на "Флеър" за Средна и Източна Европа ще бъде в Стара Загора, а нейн координатор ще е Росен Димов. Той акцентира, че откриването на силен регионален офис в България е уникален шанс за държавата ни да извърви по-бързо пътя към свеждането на престъпността до обществено търпими размери и форми.