Първото очно протезиране на дете
Първото очно протезиране на дете / netinfo
Още едни очи наблюдават света. И му се радват. В тези очи се отразява светът – красив и светъл, такъв, какъвто трябва да е в очите на едно дете.

Това дете е на 8 години и ние не знаем името му, защото родителите му искат да останат анонимни. Нормално. Все още не са преодолели нито стреса, нито болката.Но скоро и това ще стане, защото тяхното дете вече e добре и дори отново ходи на училище.

И дано покрай училищните радости и тревоги на по-заден план в главичката му да останат неприятните спомени около факта, че е първото дете , на което е направено очно протезиране. Защото до положителния резултат пътя на страданието е бил доста дълъг . В началото е било с извадена очна ябълка, следват опити за поставяне на очна протеза, те обаче са неуспешни. След дълго ходене по мъките родителите се свързват с доктор Христина Караникова. Тя ги включва в проекта на сдружение “Самаряни” и поставянето на очна протеза на детето не закъснява,

сподели с Дарик Нейко Иванов, ръководител на проекта, насочен към предоставяне на медицински услуги на деца с нарушено зрение от община Стара Загора.

Проектът се изпълнява от сдружение САМАРЯНИ в партньорство с общината и ЕТ”Щедър живот – Христина Караникова”.

Доктор Караникова предупреждава, че е важно откриването и лечението на подобни здравословни проблеми да стават в детска възраст и напомня, че децата с нарушено зрение трябва да се възползват от правото на безплатни медицински услуги.