Промените в Закона за вероизповеданията влизат в комисии
Промените в Закона за вероизповеданията влизат в комисии / Последният протест в защита на Музея на религиите бе на 29 ноември

Трима народни представители от левицата - Димитър Дъбов, Пламен Славов и Татяна Буруджиева, са вносители на поправка в Закона за вероизповеданията. С нея се спират претенциите на религиозните общности за възстановяване на собственост на имоти - културни паметници държавна или общинска собственост.

Припомняме ви, че мюфтийството заявява претенции за собственост върху Ески джамия в Стара Загора. Окончателното решение на Старозагорския окръжен съд ще стане ясно на 27 декември. Предишните съдебни заседания бяха предшествани от протести в защита на Музея на религиите. Към момента в цялата страна мюсюлманското вероизповедание е завело 26 дела за 29 имота, от които 8 са джамии.

Какви са мотивите за поправката в Закона за вероизповеданията обобщи за Дарик председателят на Парламентарната Комисия по вероизповеданията и един от вносителите Пламен Славов: „Тук ние включваме текст-с изключение на музеи и техните филиали и отдели, галерии, камерни зали, археологически недвижими културни ценности и други паметници на културата-публична държавна и общинска собственост. В мотивите, които сме подписали заявяваме, че действащото законодателство за културното наследство урежда опазването и закрилата на културното наследство на РБългария, в това число и материалното недвижимо наследство като носител на историческа памет, национална идентичност или с научна и културна стойност.
Смятаме, че предлаганият Законопроект ще създаде условия за опазване, закрила и развитие на културното наследство в интерес на обществото както и равен достъп на гражданите до него.
Промените, които предлагаме са продължение на дискусията, която се проведе по внесения законопроект за изменение и допълнение на Закона за вероизповеданията от народните представители Михаил Миков, Йордан Цонев, Хюсеин Хафъзов и Васил Антонов в Комисията по култура и медии. Там, представители на културни институции и зам.-министърът на културата Велислава Кръстева, заявиха, че е необходимо прецизиране на текстовете, които да съхранят този публичен характер на държавната и общинската собственост върху това културно наследство, което е достояние на всички български граждани без значение на тяхната верска или етническа принадлежност".

Всички народни представители ще получат утре внесения законопроект, а официалните становища, в това число и на ДПС, ще станат ясни при гледането му в комисии, обясни Пламен Славов. Според него предлаганите текстове трябва да се възприемат като стремеж да се отговори на обществени очаквания и в защита интересите на всички български граждани.