Прокуратурата в Стара Загора разследва инцидента в детската градина в Чирпанско. 6-годишно дете падна от прозореца на втория етаж на детска градина в село Мирово. Наблюдаващият прокурор е разпоредил извършването на проверка от органите на РУ-Чирпан.

Родителите споделиха по-рано опасенията си, че има опит за прикриване на случая. Първоначално им е казано, че пострадалото дете е паднало по стълбите, защото е бутнато от друго дете. 

Указано е да се снемат обяснения от свидетели - служители в детската градина, очевидци, близки на пострадалото дете и др.

„Инцидентът е станал в понеделник, а на мен ми казаха чак в четвъртък. Казаха ми, че е паднало по стълбите”, заяви Димитър Мурджов, кмет на с. Мирово.

Дете падна от втория етаж на детска градина в старозагорско село

Прокуратурата е наредила да се приложат по преписката записи при наличие на видеонаблюдение на детската градина и да се изиска медицинската документация от констатираните травми и проведеното лечение на детето. Регионалното управление за образование в Стара Загора ще трябва да предостави информация относно това били ли са уведомени за настъпил инцидент, извършена ли е проверка и какъв е резултатът от нея, както и налице ли са данни за нарушения от страна на служители на детската градина.

Разпоредено е проверката да се извърши в най-кратки срокове - до 30 дни.