Проф. Кожухарова: Няма доказан случай на детска смърт, причинена от ваксина
Проф. Кожухарова: Няма доказан случай на детска смърт, причинена от ваксина / Sofia Photo Agency, архив, Юлияна Николова

До момента в страната няма документално доказан случай на смърт на дете, причинена от ваксинация, но за сметка на това има случаи на фатален край при деца, които не са били имунизирани срещу опасни болести. Това заяви в ефира на Дарик проф. Мира Кожухарова, национален консултант по епидемиология.

Пореден случай на починало бебе преди дни в Стара Загора, според майката след поставена ваксина, отново предизвика дискусия сред родителите, с призиви за отмяна на задължителните имунизации. Проф. Кожухарова призна, че има случаи на нежелани реакции в резултат на ваксините, но подчерта колко опасни са болестите, от които тъкмо ваксините предпазват децата ни.

Проф. Мира Кожухарова е учудена как бързо, без медицински доказателства, е направена връзката между смъртта на тримесечното бебе от Стара Загора преди дни и поставената му ваксина: „Детето умира по време на върха на грипната епидемия в Стара Загора. Известно клинично проявление, макар и рядко срещано, това, което най-много ни безпокои, е именно хеморагичната пневмония. Но нека да не предрешаваме нещата, да изчакаме резултатите от експертизата".

Отчитали се случаи с нежелани реакции, но до момента нямало доказана детска смърт в резултат на ваксина: „Документално доказан такъв случай към момента няма. Нежелана реакция след имунизация от порядъка на 20, най-много до 30 съобщения, ако не греша, за всички имунизирани деца в България от 0 до 18-годишна възраст, се получава годишно".

От две години в страната се прави и ваксина, която предпазва кърмачетата от бактериален менингит, причинен от пневмококи - тежко заболяване, от което всяка година, допреди имунизацията, са умирали кърмачета, а оздравелите са с тежки увреждания, обясни Мира Кожухарова по повод коментарите срещу задължителните имунизации.

„Опитайте да не интервюирате майките, които казват, че не искат да ваксинират детето си, интервюирайте някоя майка, която има починало дете от пневмококов менингит преди 4-5 години. Откакто има ваксина, бебетата престанаха да умират от пневмококов менингит. Ако биха били препоръчителни ваксините, всички тези майки смятат да не имунизират децата си? Аз имам такъв въпрос към тях. Въпросът безопасни ли са ваксините - да! В същия момент потвърждавам, че те осигуряват предпазване на децата от опасни болести, от които се умира".

Проф. Кожухарова даде за пример Сирия, където заради войната в последните няколко години имунизационното покритие е паднало на около 60 процента от децата: „В Сирия се появи заболяването детски паралич, което беше ликвидирано и там. Това, което най-често ни питаше същото това общество, което казва нека да не правим имунизации, беше: „А, тези бежанци не носят ли заразни болести със себе си".

В България задължителните ваксини покриват при повечето заболявания около 90-95 процента от населението, което подлежи на имунизация. Лекари признават, че се притесняват заради последните информации и коментарите срещу ваксините. Това крие риск и от появата на фиктивни имунизации при децата - случаи, при които само документално да се отбелязва, че е поставена ваксина.