Пиеро
Пиеро / Dariknews.bg
11-тото издание на Международния куклено-театрален фестивал „Пиеро” ще бъде мост между минало, настояще и бъдеще.
 
Част от бъдещето е спектакълът „Съкровището на Силвестър”, обясни директорът на Държавния куклен театър Дарин Петков и не скри факта, че новите технологии присъстват все повече в сценичното изкуство. Продукцията ще може да се гледа през VR очила само от 20 зрители, които ще бъдат потопени във виртуалната реалност. Спектакълът ще бъде представен на 24 септември в камерната зала на Драматичния театър „Гео Милев”. „Дигитално мастило” е друга модерна инсталация, която ще се наблюдава през смартфоните. За най-младите почитатели на изкуството организаторите на фестивала са качили целия каталог и програма на флаш памет за телефон, която освен информация ще дава възможност и за онлайн закупуване на билети.
 
В съвременните театрално сценични изкуства се наблюдава едно размиване на жанровете, голямо разнообразие от форми, коментира директора на театъра Дарин Петков. Според него "всичко вече е едно сценично изкуство, със свой език и ако е направено от добри специалисти то е разбираемо от публиката. В него все повече навлизат и съвременните екстри и технологии, което обаче крие малка опасност. Но ние сме длъжни да ги използваме, защото сме част от тях”.
 
350 са участниците в тазгодишния фестивал „Пиеро”, а 7-членно жури ще оценява конкурсните девет спектакъла, за да връчи престижните награди на културния форум. Председател на авторитетното жури е театроведът Светла Бенева, а голямата награда за най-добър спектакъл е бронзова статуетка “ПИЕРО” на скулптора Емил Иванов. Битката за наградите ще бъде голяма, защото селектираните спектакли вече са носители на редица престижни отличия от наши и чужди конкурси.
 
Официалното откриване на „Пиеро” е на 24 септември от 18:00 часа във фоайето на Държавна опера, където гостите ще могат да се насладят и на балетния спектакъл „Гето”. Десетки са младите доброволци, които вече са заявили готовност за помощ във фестивалните шест дни. Голяма част от събитията са със свободен вход, а билетите са на цени от 10 до 20 лева.
 
Интересна е и програмата на съпътстващите събития, сред които теоретични семинари по арт мениджмънт, концерти, изложби, срещи с известни личности, уличен театър.
 
Фестивалът се организира благодарение на подкрепата и с помощта на община Стара Загора.
 
„Пиеро” е отличен от Европейската фестивална асоциация с Европейски лейбъл за значимост и иновативност. Провежда се като биенале в периода 24-29 септември.