Куклен театър
Куклен театър / netinfo
Едно от най-значимите културни събития, които ще се родят за десети път в Стара Загора, ще посрещне над 300 участници. Юбилейното издание на Международния куклено-театрален фестивал за възрастни “ПИЕРО” ще се състои от 24 до 29 септември.Конкурсната програма ще оценява петчленно жури, с председател д-р Светла Бенева.
 
Директорът на ДКТ Стара Загора Дарин Петков определи художествената програма като най-силната до сега, тъй като заявките за участие са от едни от най-добрите и качествени европейски театри. Формации от Франция, Чехия, Испания, Словения, Италия, Холандия, Унгария, Русия и България ще представят своите продукции във фестивалните дни.
 
Девет спектакъла ще се борят в конкурсната програма, в която тази година обаче нашият куклен театър няма да вземе участие. Въпреки това старозагорци и гости на града ни ще могат за пореден път видят „Джелсомино в страната на лъжците” от Джани Родари, отличен с ИКАР 2017 за куклен спектакъл. На 24 септември, неделя, в деня на откриването на фестивала ще се състои премиерата на ДКТ Стара Загора „Живота Бяс”. Спектакълът по Достоевски е на сцената на кукления театър от 19.30 часа.
 
Изключително богата е и съпътстващата програма на ПИЕРО-панорама на Теодор Ушев, редица изложби-на старозагорското куклено изкуство, пластика, керамика, накити. Ще се проведе практически семинар за физически театър и съвременен танц, интерактивна карнавална лаборатория и интерактивна светлинна инсталация, уличен куклен театър и др.
 
Цялата програма на Десетото юбилейно издание на Международния куклено-театрален фестивал за възрастни “ПИЕРО” вижте на http://pierrot-bg.com/images/Pierrot-2017/ProgramaBG-2017.pdf
 
Тази година организаторите са подготвили 10 юбилейни билета за всички събития на цена от 90 лева. Ученици, студенти и пенсионери могат да посещават спектаклите срещу 10 лева, останалите са на цени 12,15 и 20 лева. Много от съпътстващите събития са с вход свободен.
 
Церемонията по връчването на наградите и официалното закриване на фестивала е на 29 септември от 20 часа в ДКТ Стара Загора.
 
Международният куклено-театрален фестивал за възрастни “ПИЕРО” е създаден през 2000г. по инициатива на Сдружение с нестопанска цел “ПИЕРО”. Той е една нова, неконвенционална Европейска сцена на куклено-театралното изкуство, заложила на вкуса към различни форми и нетипичното: театър за възрастни в кукления театър.