/ iStock/Getty Images
ПФК „Берое“ със становище във връзка с временното преустановяване на първенството в efbet Лига и предложените варианти за завършването ѝ
ПФК „Берое“ със становище във връзка с временното преустановяване на първенството в efbet Лига и предложените варианти за завършването ѝ, съобщиха от клуба.

УЕФА отмени всички финали на клубните турнири

"Уважаеми колеги,
считаме, че е редно първенството да завърши с изиграването на всички оставащи кръгове, включително и предвидените баражи, съгласно правилата и програмата, по която стартира този шампионат.

Според нас, всяко класиране преди изиграването на всички мачове е вид временно класиране и ако се приеме за крайно, то ще е нереално и в противоречие с първоначалните условия за провеждане на първенството. Наясно сме с трудностите, произтичащи от извънредната ситуация в държавата и неяснотата колко дълго ще продължи това положение.


Камата: Само 8 дни вкъщи си стои и вирусът ще отшуми

Считаме обаче, че е спортсменско шампионата да се доиграе до неговия край, независимо от възможната дата за неговото продължаване. Прави впечатление, че в посочения вариант 1 не се споменава нищо за баражите, които следва да се изиграят.

Те са съществен елемент от определянето на изпадащите отбори и на последните класирани за участие в Лига Европа. В тази връзка нашето становище е в подкрепа на вариант 1, но при условия, че бъдат изиграни всички баражи така, както е регламентирано още преди започване на шампионата.

Предложения вариант 2, с изиграване на XXV и XXVI кръг е безсмислен. Ще натовари клубовете с ненужни разходи с организация , пътуване, хотели, охрана, при положение, че няма да последва разделяне на отборите в първа шестица и втора осмица.


Бербатов се включи в битката срещу COVID-19, направи дарение на БЛС (ВИДЕО)

В крайна сметка, ако решите да приложите вариант 2, който според нас води до изкривяване на шампионата и несъответства на програмата за провеждане, държим мачовете от XXV и XXVI кръг да не се играят, защото са абсолютно излишни. Задължително е обаче да бъдат изиграни останалите мачове от турнира за Купата на България, както и баражите за определяне на изпадащите отбори и отборите за участие в Европейските клубни турнири. 

Наясно сме със ситуацията в страната и изразяваме нашата надежда, че тя ще отмине скоро. Изразяваме нашата подкрепа в борбата с вируса COVID-19 и се надяваме тя да достигне своя благополучен завършек. Пожелаваме на всички да бъдат здрави"!