Пак разпитват изборна комисия в съда
Пак разпитват изборна комисия в съда / netinfo

Нови нарушения откриха при ръчното броене на бюлетините от балотажа на изборите в Стара Загора на днешното съдебно заседание.

В една от секциите 23 бюлетини, които са недействителни, са отчетени от секционната избирателна комисия като действителни. В тези бюлетини е отбелязан знак в квадрачетата и на д-р Евгений Желев и на професор Светлин Танчев.

Заради това адвокат Антоанета Масленска, която представлява в съда политическа партия ГЕРБ поиска да бъдат призовани за разпит председателката, заместничката и, секретаря на 20- та секция ,както и членове на комисията.


Съдът определи разпитите на свидетелите да започне в 14 часа. Тези, които не успеят да се явят в съда днес ще бъдат разпитани в следващите съдебни заседания. Представители на секционни избирателни комисии бяха разпитвани по административното дело и вчера.

По време на разпита ще бъдат изяснявани обстоятелствата как е извършено преброяването на бюлетините към момента на приключване на изборния ден, какво е обяснението на представителите на комисията за наличие на 23 броя недействителни бюлетини, отчетени като действителни, както и кой е транспортирал чувала с изборните книжа до общинската администрация.

Те ще бъдат питани и дали е имало застъпници в секицонната избирателна комисия и от кои политически партии, както и дали са имали възражения относно отразяването на резултатите в протокола.

По време на заседанието днес при ръчното броене бяха открити бюлетина с отбелязан знак за гласуване за №40, и надпис в полето на кандидата д-р Евгений Желев "ОБРАЗЕЦ".  На друга бюлетина пък, пак с химикал бе написано с ръкописни букви в полето на кандидата "Гласувам за Евгений Желев" като съответно е положен знак за гласуване за кандидата.


Политическа партия ГЕРБ все още не е сезирала прокуратурата за манипулация на изборните резултати. Вероятно това ще стане утре.
Окръжна прокуратура, която е страна по административното дело, не се е самосезирала за нарушенията към момента.