От септември започва подготовката на ФОБИ
От септември започва подготовката на ФОБИ / Dariknews.bg, архив

Ръководството на Държавна опера-Стара Загора започва още от септември подготовката на Фестивала за оперно и балетно изкуство. Проявата ще стартира в края на ноември.

„Искаме да покажем на публиката най-доброто от спектаклите на другите оперни театри от сезон 2014/15 г. Затова работата стартира още през септември, макар че и тогава е късно.

Но съм категоричен, че ако трябва да организираме фестивала само, за да отбием номера, както наблюдавах, че се случва през последните години, няма да похарча нито една стотинка на общината и на данъкоплатците на Стара Загора.

Защото само, за да получат едни 2000-3000 лева, които се дават за участие във фестивали, другите оперни театри са идвали с най-нискобюджетните си продукции.

Сега ще направим селекция. Отправили сме покана към Бургаската опера да играят тук „Травиата", защото предлагат един нов поглед към тази опера. Русенската опера искаме да покажат „Катерина Измайлова".

Имаме отправена покана и към Софийската опера като нашето предложение е Аида на Уго Диана, а към Варненската - "Адриана Лекуврьор", разказа директорът на Старозагорската опера Огнян Драганов.

Самият фестивал стартира на 23 ноември.