Обсъдиха общ културен продукт, включващ музеи от три области
Обсъдиха общ културен продукт, включващ музеи от три области / Организатори

Регионалните академични центрове на Сливен и Стара Загора организираха съвместна конференция на тема "Култура, музеи и регионално развитие на Сливенски, Старозагорски и Ямболски регион".

На конференцията бяха представени музеи и други културни институции от трите области и възможността за обединяване на техния потенциал и представянето му в общ културен продукт. Затова ще помогне и разработване на общ проект, с подкрепата на институти на БАН, за който вече има предварителна готовност.

Николай Сираков, директор на РИМ - Сливен представи културно-историческото наследство и предпоставките за развитието на туризма в Сливенско, а Христо Христов, директор на Етнографско-археологическия музей Елхово представи уникални артефакти от колекцията на музея.

Старозагорските културни институции и техния потенциал бяха представени от проф. Марин Добрев, директор на Художествена галерия Стара Загора и доц. д-р Евгения Иванова, зав. отдел "Етнография" в РИМ - Стара Загора. Доц. д-р Алексей Стоев, ръководител на филиала на ИКИТ - БАН в Стара Загора представи темата Безписменото културно наследство: скално изсечени паметници по българските земи и тяхната социализация, с акцент на мегалита в Бузовград. Олег Стоилов представи Фестивалът на виното и културното наследство Августиада като добър пример за интегриран продукт, базиран на културно-историческото наследство на Стара Загора.

Докладът Музеите и наследството в 21 в. Югоизточна България, потенциал, реалност и възможности на проф. дн Диана Гергова от Национален археологически институт и музей, БАН, очерта платформата на бъдещото сътрудничество. Доц д-р Валя Райчева Институт за етнология и фолкристика с етнографски музей, БАН представи добри практики от Латвия и Словения под надслов Музеят - между образованието, развлечението и социалната активност.

Доц. д-р Санка Гатева от Институт по електроника, БАН, отбеляза 2015 г. като годината на светлината с темите Светлината в изкуството и културата и Великите български открития и светлината, а акад. Евгени Головински от БАН представи нобеловите лауреати в химико-фармацефтичната промишленост и български принос в тази област.