Областните администрации на Стара Загора и Габрово ще работят заедно за по-доброто функциониране на проход Шипка
Областните администрации на Стара Загора и Габрово ще работят заедно за по-доброто функциониране на проход Шипка / netinfo

Добре е проход "Шипка" да бъде затварян при интезивни снеговалежи за малък период от време, в който да бъде почистен до нужното качество, а не с намален габарит, препоръча областният управител на Габрово Мариян Костадинов. По думите му по този начин ще се избегне влизането на тежкотоварни автомобили, които закъсват в самия проход, блокират го и вместо да бъде почистен за два часа, се затваря за два дни.

"За доброто функциониране на проход "Шипка" при зимни и екстремни условия, е важно между нашите администрации да има добре стиковани действия", каза още Мариян Костадинов. Той се срещна с областния управител на Стара Загора Йордан Николов. В разговорите участваха директорите на Областните пътни управления в Стара Загора и Габрово - Динко Георгиев и Стойчо Иванов, началникът на РПС - Казанлък Никола Караджов, както и началниците на звена "Пътна полиция" в Стара Загора, Казанлък и Габрово.

"Фирмата , която спечели договора за почистване на прохода от южна страна, меко казано се издъни и при двата снеговалежа в рамките на две седмици. При още едно подобно неадекватно реагиране от страна на тази фирма, ще предложа тя да бъде отстранена от почистването на прохода", заяви Йордан Николов, коментирайки, че не е редно 3-4 сантиметра сняг да бъде причина за подобна криза.

"Създаването на подходящи условия за преминаването на проход Шипка през зимния период зависи най-вече от добрия синхрон между отделните звена на двете администрации", допълни областният управител на Габрово Мариян Костадинов.