Необходим е спешен финансов план за покриване на задълженията на болницата
Необходим е спешен финансов план за покриване на задълженията на болницата / DarikNews.bg, архив

„Трябва спешно да се направи финансов план за покриване на задълженията на старозагорската болница, тъй като текат постоянно лихви, които утежняват положението. Важно е да има сигурност за лекарите, персонала и пациентите". Това каза кметът на Стара Загора Живко Тодоров, който обсъди лошото финансово състояние на МБАЛ „Проф. Д-р Стоян Киркович" - Университетска с д-р Евгений Желев, който е заемал постовете директор на здравното заведение и здравен министър.

Според кмета е необходимо да се заложи на работещи и можещи хора и да се подобри мениджмънтът на болницата, защото тя не само трябва да съществува, но и да е образцова - такава каквато Стара Загора заслужава. „Загубите в размер на 22 милиона лева са трупани години. Трябва да се търсят варианти за здравнонеосигурените и за поемането на разходите за тях от страна на държавата, подчерта Живко Тодоров".

Според д-р Желев вариант е поемането на разходите за социално слабите и техните деца.

На 27 януари ще се проведе общо събрание на акционерите на МБАЛ-Университетска, на което ще бъде назначен нов директор на лечебното заведение и ще бъдат направени промени в Съвета на директорите.