Министърът на отбраната протестира срещу референдума за полигона в Змейово
Министърът на отбраната протестира срещу референдума за полигона в Змейово / DarikNews.bg, архив

Министърът на отбраната Тодор Тагарев определи решението на Общинския съвет за провеждане на референдум за бъдещето на полигона в Змейово като „издадено при липса на компетентност". Това стана в специално писмо, изпратено до областния управител Недялко Недялков и Общинския съвет на Стара Загора.

Както е известно, в края на март на сесия на Общинския съвет бе решено на 26 май да се състои местен референдум, на който гражданите на Стара Загора да изкажат мнението си за съдбата на считания за основен виновник за замърсяването в града полигон.

Според министърът на отбраната обаче органите на местната власт нямат правомощията да разрешават „въпроси, свързани със сигурността и отбраната на страната, включително и създаването, функционирането и закриването на военни формирования. Тези въпроси са от компетентността единствено на централните органи на законодателната и изпълнителна власт", се казва в писмото на министър Тагарев.

Полигонът в Змейово е част от Въоръжените сили на република България и е на пряко подчинение на министъра на отбраната. Имотът, на който е разположен той пък е публична-държавна собственост и е предоставен на Министерството на отбраната за управление. От там са категорични, че „имотът е необходим на министерството за изпълнение на възложените му от закон и акт на Министерския съвет функции" се казва в писмото, изпратено до областния управител на Стара Загора и Общинския съвет.

Заради всичко това министър Тагарев предлага на Общинския съвет да отмени решението си за провеждането на референдума, тъй като с него не могат да се предизвикат целените правни последици, а „кметът не би могъл да организира изпълнението на решение за закриване на полигона, ако такова бъде прието с местен референдум, защото не разполага със законови средства за това, в това число и законодателна инициатива", категорични са от Министерството на отбраната.