Министерството на транспорта осигури парите за ремонт на жп-гарата
Министерството на транспорта осигури парите за ремонт на жп-гарата / Dariknews.bg, архив

Министерството на транспорта е осигурило над 4 милиона лева за ремонта на ЖП-гарата в Стара Загора и има готовност процедурите по него да стартират веднага. Това призна при посещението си в града транспортния министър Данаил Папазов.

Темата за реновирането на съоръжението бе обсъждана още миналата година при първата среща на министъра с кмета на Стара Загора Живко Тодоров и областния управител. Тогава министерството отпусна 72 000 за спешен ремонт на покрива и пое ангажимент да осигури още средства за цялостния ремонт.

Пред Дарик кметът Живко Тодоров коментира, че сградата на ЖП-гарата е държавна собственост и областна администрация е тази, която трябва да изготви проектът за реновирането й.

При посещението на министър Папазов стана ясно, че държавата категорично няма да финансира изграждането на карго летище край Стара Загора. Министър Папазов обаче не пожела да коментира предложението на президента Росен Плевнелиев направено при посещението му в Китай такова да бъде изградено със средства от бизнеса в азиатската страна. Министърът не се нае и да отговори на въпроса каква ще бъде съдбата на създаденото дружество „Летище Стара Загора ЕАД".

Изграждането на тунел под Шипка е сред приоритетите на правителство, заяви Данаил Папазов. Проектът е включен в програмата на кабинета за следващия програмен период.

Посещението на транспортния министър в Стара Загора е част от инспекцията, която той направи по жп линията Михайлово-Стара Загора. „Линията е в перфектно състояние. Движихме се със скорост от 140 км в час, защото толкова позволява мотрисата", обясни министърът и заяви, че през 2017 г. със същата скорост ще се движат и влаковете до Бургас.

В сряда той ще внесе предложение за поправки в Наказателния кодекс, с които се инкриминира кражбата на елементи от жп линиите. Те са резултат от инцидента, станал през уикенда между гарите Яна и Мусачево. Министър Папазов обаче допълни, че по-големите проблеми са в пунктовете за изкупуване на вторични суровини и призова гражданите да съдействат за разкриване на предаването на подобни елементи.