салон Пловдив
салон Пловдив / община Казанлък
Пътуващата селекция „Избрано“ на Шести Международен фото салон „Пловдив“ – 2019 гостува  в Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства в Казанлък от 27 август до 10 септември.   
 
Изложбата с отличени фотографии от Салона имаше премиера в края на юни в Пловдив като част от десетото юбилейно издание на Европейския месец на фотографията - 2019, организиран от Фотографска Академия. Наградите бяха връчени в Цар Симеоновата градина. През следващите месеци, експозицията бе показана и в Габрово и Пазарджик.
 
4 006 фотографии постъпват за селекция в шестте раздела на тазгодишното издание на конкурса. Компетентно жури е с председател Рикардо Бузи, MFIAP, EFIAP/p, HonEFIAP, Президент на FIAP борд на директорите от Италия. Журирането е сложно, продължава цели пет дни. Във финалната селекция остават 949 фотографии, дело на 246 участника от 39 страни на пет континента. Раздадени са повече от 160 отличия. Най-високо са поставени  творбите на 103 фотографи от 30 държави.
 

салон Пловдив
община Казанлък


Официалният знак на FIAP за най-добре представилия се автор на салона – светло синя FIAP значка, печели Марсел Ван Балкен от Холандия.
„Гостуването на „Избрано“ в Казанлък, за нас е изключителна чест“, споделят организаторите на Салона.

„През годините сме обиколили много галерии и арт пространства, но тази покана е една от най-ценните за нас досега. В музея се показват и организират много стойностни фотографски събития  и точно затова, тази покана е огромен комплимент за нас“, казва Антон Савов от Международен фото салон „Пловдив“.

Той коментира като изключително успешно присъствието в конкурса на българската фотографска общност. Родните фотографи тази година бележат най-силното си участие в Салона от всички негови издания до сега -  38 автори печелят общо 62 награди. „Това е най-големият триумф за организаторите“, отбелязва Антон Савов, според когото българската фотография е показала истинска международна класа в Салона.
 

салон Пловдив
община Казанлък


Множеството награди са достояние на фотографи от различни български градове, сред които и Казанлък. Отличени в Салона са и фотографи от София, Велико Търново, Бургас, Шумен, Русе, Стара Загора, Павликени и Асеновград. В Казанлък ще бъдат видени „Златните“ фотографии на Юлий Василев и Христо Димитров, Соон Сенг Леонг от Малайзия, Хари Даймен от Люксембург – най-добър в Раздел „Природа“, Валтер Габертуел – Италия, Светлин Йосифов.

Участничката в тазгодишния пленер „В Долината на розите“, Таня Маркова се представя в Салона също със златен медал. Нейната фотография също е част от избраните за експозицията в Казанлък, която ще покаже и местни автори от национална величина, като Пламен Петков, носител на две „злата“ и една синя лента от Салон „Пловдив“ – 2019. Двама казанлъчани, малко познати до момента, са отличени с бронзови медали – Николай Тенев и Ениз Караджа. Публиката в Музея на фотографията ще види и техните работи в „Избрано“.