„Кой е Бай Ганьо
„Кой е Бай Ганьо / DarikNews.bg, архив

С литературна среща „Кой е Бай Ганьо", посветена на 120 години от написването на безсмъртната творба на Алеко Константинов започнаха поредицата прояви на Общинската библиотека „Искра" в Казанлък. Те са посветени на 155-ата годишнина от нейното създаване.

В литературната дискусия ще участват деца и младежи, автори на есета, посветени на емблематичния български герой. Своеобразният творчески конкурс предшества открития наскоро в родното село на прототипа на Алековия герой- Енина - паметник на бай Ганьо.

Честванията продължават с традиционните краеведски четения, организирани от местното краеведско дружество „Иван Енчев- Видю. Посетителите ще могат да чуят доклади за историята на казанлъшката библиотека, за краеведската дейност в Казанлък, руската колония в град Шипка, църквата на село Запълня, както и интересни изследвания за видните казанлъшки родове Долапчиеви и Ангелови, доклади на наследници на казанлъшки участници в 23 Пехотен Шипченски полк , Първата, Балканската и Втората световни войни. Със специално изследване с нови факти за преименуването на връх Свети Никола, днешна Шипка, в четенията ще се представи и юристът- краевед Стефан Сарънеделчев. Част от поредицата прояви в навечерието на 155-годишнина на библиотеката в Казанлък е и премиерата на детския алманах „Зелено лято", включващ творби на участници в Лятна академия-2015. Месец преди Коледа ще започне и дарителска кампания „Подари ни нова книга за рождения ден".