Казанлък ще бъде домакин на българо-украински бизнес форум
Казанлък ще бъде домакин на българо-украински бизнес форум / Община Казанлък

Двустранен бизнес форум между представители на бизнеса в Казанлък и Украйна, който да се проведе в рамките на Празника на розата -Казанлък '2015, договориха на среща кметът на община Казанлък г-жа Галина Стоянова и извънредният и пълномощен посланик на Украйна в България Н. Пр. г-н Микола Балтажи. Той бе на посещение в града на розите по покана на кмета на община Казанлък. На срещата присъстваха още председателят на Общински съвет - Казанлък Николай Златанов и третият секретар на посолството Денис Кримов.

По време на двустранната среща посланик Балтажи запозна своите домакини с вътрешно-политическата обстановка в Украйна и очерта основните приоритети на новото украинско правителство. Приоритет номер едно на бъдещото коалиционно правителство е възстановяване на мира в Донбас, възстановяване на разрушената инфраструктура и на предприятията и уважаване териториалната цялост на Украйна в международно признатите граници на страната.

От своя страна кметът Галина Стоянова запозна госта с икономическото състояние на общината, с развитието на промишлеността, розопроизводството, културата, туризма и другите сфери на обществения живот. Най-голямото богатство на община Казанлък са хората, подчерта кметът Стоянова.

По предложение на кмета Галина Стоянова през 2015 г. в Казанлък ще бъде проведена двустранна бизнес среща с участието на украински компании и фирми в община Казанлък. Като най-подходящ момент за форума бе предложено времето на Празника на розата. Веднага ще започне и изработване на концепция на бизнес форума.

Постигнаха бяха и договорки за осъществяването на контакти с подходящ украински град, с който Казанлък да се побратим и за разширяване на обмена на туристи, като се използват туристическите маршрути, разработени по проект на Община Казанлък.

Посланикът на Украйна у нас получи от кмета на община Казанлък фотоалбум „България - Долината на розите" и Албума на казанлъшките художници, а от своя страна той подари на г-жа Галина Стоянова ръчно изработен съд, наречен Петрохилски роспис и уникално издание на „Кобзар" на Тарас Шевченко.