Изложба на немски комикси в регионалната библиотека
Изложба на немски комикси в регионалната библиотека / DarikNews.bg, архив

Изложбата „Комикс - сцената в Германия и Швейцария" е разположена в Регионална библиотека „Захарий Княжески", фоайе първи етаж и ще бъде на разположение на посетителитве от днес до 4 февруари. Състои се от 127 немски и швейцарски книги - комикса. Изложбата демонстрира богата палитра от различни видове комикси: от класици на комикса, автобиографични , авторски, детски, манга и хумористични, до авангардни комикси и карикатура. Тя е предоставена от Гьоте институт България заедно с Швейцарското посолство у нас.

Първият успешен немски комикс е хумористичната поредица Vater und Sohn , която може да се види на изложбата. Малцина знаят, че бащата на този жанр е швейцарецът Родолф Тьопфер, който през 1827 г. създава своята първа история във формата на роман в картини.

В Германия „литературата в картина" започва пътя си с Вилхелм Буш, като междувременно комиксът все повече се утвърждава като жанр, който обединява на едно високо качествено ниво многообразни литературни, художествени и дизайнерски елементи.

Известни автори при автобиографичните комикси са - Flix/ Феликс Гьорнер/ и Mawil / Маркус Витцел. С имената на млади художници / Арне Белщорф, Саша Хомер и др./ са свързани авторските комикси или така наречените „графични новели", в които се разказват делнични истории за пубертета, флиртуването, първата връзка. Съществуването на немски авангард при комиксите се дължи преди всичко на една държава, която по идеологически причини е била против тях - ГДР. Важен форум е списание Strapazin, което представя швейцарски илюстратори като М. С. Бастиан, Томас От.

Изложбата се осъществява съвместно с Гьоте институт.