/ iStock/Getty Images
Задържан е предполагаемият извършител на убийство в старозагорското село Малка Верея. Това съобщиха на съвместен брифинг окръжният прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов, зам.-окръжният прокурор Гриша Мавров и директорът на Областната дирекция на МВР старши комисар Николай Колев.

Тази нощ около 2:30 часа, докато спи в дома си 52-годишен мъж е прострелян. Той е откаран в УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“, където по-късно днес е починал. Предприети бяха спешни процесуално-следствени действия и оперативно-издирвателни дейности за установяване на евентуалния извършител на деянието.

Заподозреният е на 45 години и живее със сестрата на загиналия мъж. Той е обвинен по чл. 115 от Наказателния кодекс, но ако се съберат доказателства за квалифицирано убийство, ще бъдат повдигнати и нови обвинения, каза окръжният прокурор Дичо Атанасов. От думите му стана ясно, че е намерено и евентуалното оръжие на убийството.

В момента се установяват мотивите за извършване на престъплението. Назначени са съдебно-медицинска и балистични експертизи, което да докаже дали намереното оръжие е оръдието на убийството и от какво разстояние е стреляно. Предстои да бъдат назначени и още експертизи като съдебно-психологична експертиза, допълни още Атанасов.

По-късно стана ясно, че Окръжна прокуратура-Стара Загора е привлякла като обвиняем 45-годишен мъж за това, че умишлено е умъртвил 51-годишен мъж.

На 20.10.2022 г. в 02,33 ч. във Второ РУ на МВР-Стара Загора е получено съобщение за прострелян мъж в дома му в с. Малка Верея. Пристигналите на мястото екипи на полицията и ЦСМП са констатирали, че пострадалият е с огнестрелна рана в областта на гърдите, близо до сърцето. Той заявил, че е бил прострелян в леглото си. Откаран е в болница в тежко състояние и с опасност за живота. По-късно през деня, въпреки оказаната му медицинска помощ, е починал. 

Под надзора на Окръжна прокуратура-Стара Загора са започнали незабавни действия по разследването и извършителят на деянието е бил установен и задържан. До момента е направен оглед на местопроизшествие, претърсване и изземване, при които са иззети вещи с оглед приобщаването им като веществени доказателства по делото и др.

В лекия автомобил, с който се е придвижвал обвиняемият, е намерено огнестрелно оръжие - ловна пушка, която ще бъде изследвана като средство за извършване на престъплението. Предстои назначаването на експертизи, които да установят с точност механизма на осъществяване на деянието и причината за настъпване на смъртта на мъжа. Работи се по установяване мотивите за престъплението.

Обвиняемият е задържан за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Предстои Окръжна прокуратура-Стара Загора да внесе искане в съда за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо него.    
 
БТА