Гражданска защита  отбелязва своя професионален празник
Гражданска защита отбелязва своя професионален празник / DarikNews.bg, Невена Божкилова

През първите шест месеца на годината служителите на ОУ "Гражданска защита" са участвали в 301 спасителни операции и неотложни аварийно-спасителни и възстановителни дейности. Благодарение на техния професионализъм и всеотдайност са спасени 58 и защитени 34 граждани, изтеглени са 65 аварирали и катастрофирали автомобила и са отводнени 86 сгради. Проведени са учебни занятия с ученици, с аварийните групи и водещите гражданска защита в предприятия, с висок и нисък рисков потенциал в Област Стара Загора. Проведени са множество профилактични и превантивни мероприятия.

На тази дата през 1936 година с Указ № 310 е утвърдена "Наредба-закон за противовъздушна и химическа защита на населението в Царството" , с който са поставени основите на една нова институция, ангажирана със защитата на населението, материалните и културните ценности в страната.

Структурата на областно управление "Гражданска защита" - Стара Загора включва група "Планиране, оперативна дейност и оперативен комуникационно-нформационен център" и група "Аварийно-спасителни дейности". Оперативният комуникационно - информационен център осъществява приемане на постъпващите сигнали, оценка на обстановката, оповестяване силите и средствата и осигурява обмен на информация с останалите специализирани формирования от Единната спасителна система. Група "Аварийно-спасителни дейности" е структурирана в пет спасителни екипа и е окомплектована с аварийно-спасителна техника, която е в готовност за провеждане на спасителни и неотложни аварийни и възстановителни работи.