Горещ телефон за безплатното саниране на жилищата открива Община Стара Загора
Горещ телефон за безплатното саниране на жилищата открива Община Стара Загора / Община Стара Загора

От 2 февруари в сградата на Община Стара Загора ще бъде открит горещ телефон 042/614 601, на който ще може да се задават въпроси относно Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради. Информация ще се получава и на място в общинска администрация - партер, стая № 1, както и в Административните бюра в града.

За по-голяма яснота гражданите ще могат да се запознаят на място и с готовите образци на документите, с които се кандидатства, както и с първите стъпки, които трябва да направят. Цялата информация и документация е качена на сайтовете на Министерство на регионалното развитие и благоустройството и Община Стара Загора.

В местната администрация е сформиран е екип от специалисти - юристи, строителни експерти, финансисти и др., които ще разясняват детайли по програмата и различни казуси.

Общината ще оказва помощ и при липсата на информация кой е собственикът на жилище, което не се обитава в момента, подчерта кметът Живко Тодоров при срещата си с граждани по време на първата разяснителна кампания в Стара Загора.

Министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова обясни, че са допустими всички сгради, строени по индустриален способ. Единственото условие е тези сгради да имат минимум 36 апартамента и да са проектирани до април 1999 г.

Министър Павлова обясни цифрата с факта, че за правителството е важно първо да подкрепи с безплатната програма сградите с няколко блок-секции, които трудно биха се сдружили при други обстоятелства. Тя уточни, че след 2016 г. ще се допуснат за финансиране и сградите, които са с под 36 жилища.

За да не пречат на желанието на сдружението на собствениците да санират сградите си, апартаментите, предоставени под наем - за офиси, магазини и др. търговски обекти, също трябва да попълнят специална декларация по образец, че с тази инвестиция общият им обем инвестиции няма да надхвърли 200 000 лв.

Ако с тази инвестиция се прекрачи този праг, то дейностите по санирането им трябва да бъдат възстановени на държавата.

При санирането на жилищата се вдига пазарната стойност на имота, която няма общо с данъчната оценка, разсея притесненията относно местните данъци и такси кметът Живко Тодоров. Цената на имота при продажба се вдига когато той бъде подобрен, което няма общо с местните данъци и такси.