Районният съд в Стара Загора осъди на една година лишаване от свобода при първоначален строг режим 36-годишен мъж, нарушил заповед за незабавна защита срещу баба си.

Това съобщават от пресцентъра на институцията. Съдебният състав е признал мъжът за виновен, че в периода от 1 до 6 август тази година, в условията на продължаващо престъпление, не е изпълнил заповед за незабавна защита, издадена от съда, с която му се забранява да извършва домашно насилие спрямо баба си и да приближава нея и жилището ѝ.

Оставиха в ареста мъж за системен тормоз над баба си в Стара Загора

На 27 юли  е била издадена заповед за незабавна защита от Районен съд-Стара Загора, с която се забранява на мъжа да извършва домашно насилие спрямо баба си, да приближава нея и жилището ѝ на по-малко от 50 метра.

Въпреки че бил запознат с издадената заповед, той я нарушил, като отново посетил дома на жената, поискал ѝ пари и след като не му дала, я ударил и избягал. Мъжът е бил задържан от полицията.

В хода на разследването е установено, че е проявявал агресия спрямо баба си, с която живеел в едно домакинство. През април 2022 г. той е причинил лека телесна повреда на жената и е бил осъден на затвор за срок от шест месеца.

Мъжът е изтърпял наказанието си през май тази година, като след това продължил да посещава жилището на баба си, искал от нея да му дава пари, обиждал я и я заплашвал.

Наложеното наказание е по силата на одобрено от Районен съд споразумение, което има последици на влязла в сила присъда. От него ще бъде приспаднато времето, през което подсъдимият е бил с мярка за неотклонение „задържане под стража“.
Павлина Дудева, БТА