/ Община Стара Загора
Във фоайето на сградата на община Стара Загора отт днес може да се види копие на космическия спътник „Интеркосмос България – 1300“. Той ще бъде част от специално създаден монумент, напомнящ на жителите и гостите на града за космическата слава на Стара Загора.

Община Стара Загора

Инициативата е на Граждански клуб ЛИПА, в партньорство с Институт за космически изследвания и технологии при Българската академия на науките и Астрономическа обсерватория „Юрий Гагарин“. Идеята се реализира с подкрепата на общината и Търговско-промишлена палата.

Реализацията на начинанието започва през 2021 година, когато се навършват 40 години от изстрелване на спътниците. Проектът е дело на архитектите Пламена и Цветелина Гогошеви, внучки на проф. Митко Гогошев - ръководител на Базовата обсерватория към Централната лаборатория за космически изследвания на БАН в Стара Загора, която играе решаваща роля за осъществяването на програмата „Интеркосмос България-1300“. Това съобщиха от общината.

Община Стара Загора

Дарителска кампания обедини усилия на различни фирми и личности, които прегърнаха идеята. В края на 2021 година, работници от предприятието „Хранинвест ХМК“ - Стара Загора транспортираха копието на спътника „Интеркосмос България – 1300“ от сградата на Института за космически изследвания и технологии при БАН  за професионална реставрация. След реставрационните дейности, копието, което очаква своето монтиране в специалния монумент в парк „Артилерийски“, е максимално доближено до реалния вид на спътника в годината му на създаване.  

Цялостният проект е модерен и интерактивен, а инициаторите са убедени, че ще бъде атрактивен обект за посещения, напомнящ за един от туристическите слогани на града - „Стара Загора – център на Вселената“.

Община Стара Загора