“Джаз форум Стара Загора ’2016” завърна на родна сцена музиканта Веселин Койчев
“Джаз форум Стара Загора ’2016” завърна на родна сцена музиканта Веселин Койчев / Община Стара Загора

След дълги години отсъствие на джаз-сцената в родната Стара Загора се завърна музикантът Веселин Койчев. Основателят на първата професионална джаз формация в България "Бели, зелени, червени" , представи "Веселин Койчев хот стрингс". В проекта участват младите и талантливи китаристи Петър Койчев и Димитър Благоев, които вече имат свои успешно концертиращи джипси джаз формации. Заедно с тях на старозагорската сцена се качиха тамбуристът Валери Димчев и басистът Александър Леков.

Формацията даде началото на първата фестивална вечер на Международния фестивал Джаз форум Стара Загора 2016, с музика на бащата на циганския джаз, белгийския виртуоз Джанго Рейнхард. Сцена на неговото пето издание, което продължава до 11 юни отново е Античният форум "Августа Траяна". Официалното му откриване започна тази вечер с изпълнение на фестивалния химн "Зара джаз фанфари".

Гостите на фестивала от името на организаторите приветства зам.-кметът Иванка Сотирова, заедно с Венци Благоев, артистичен директор на джаз форума.
„За тези пет години Община Стара Загора се постара и кани известни изпълнители всяка година, които да ни карат да се наслаждаваме на музиката, която обичаме. Това не би могло да се случи без Венци Благоев, който създава програмата, както и Военния биг бенд, който допринася за настроението във всяка минута между изпълненията", каза тя. Сотирова пожела приятни преживявания на гостите, както и хубаво време за тях. Приветствие от сцената отправи и Димитър Богданов, който от името на „Контур Глобал Марица Изток 3" увери, че ще продължат да подкрепят музикалната джазфиеста и занапред.

Тази година във феста участва група на световно ниво - китаристът Кърт Розенвинкел (САЩ) ще гостува със своето трио на 10 юни, а на следващия ден ще участва в традиционните за фестивала майсторски класове, на които е хедлайнер. Традиционните фестивални джемсешъни ще се проведат в четвъртък, петък и събота в клуб „Музикато".

Разнообразна е и съпътстващата програма под мотото „Музиката обединява", която стартира вече със сутрешни матинета „Джаз за деца" в парк „Пети октомври".