Машината на времето
Машината на времето / netinfo
Държавна опера-Стара Загора гостува на сцената на Софийската опера и балет с мюзикъла за деца „Машина на времето“ и балетните спектакли „Нестинарка“, „Делвата“ и „Фантастичното дюкянче“. Първият извънстоличен театър избира за своя гастрол в София спектакли, които са едни от най-новите и много успешни постановки на театъра и не присъстват в нито един репертоарен афиш в България. Спектаклите ще бъдат представени за първи път в София съвместно със Софийската опера и балет.
 
Гастролът  в столицата ще започне на 16 октомври - от 14.00 часа Детско-юношеската студия за опера и балет „Маргаритки при Държавна опера-Стара Загора ще представи своя най-нов спектакъл „Машина на времето“ /премиерата се състоя тази година през месец юни/. Това е третата самостоятелна продукция на Детско-юношеската студия за опера и балет „Маргаригки“, осъществена с подкрепата на Държавна опера-Стара Загора.
 
На 17 октомври от 19.00 часа Балетът на Държавна опера-Стара Загора ще представи „Нестинарка“ от Марин Големинов. Олеся Пантикина поставя култовата танцова драма по оригиналната хореография на Маргарита Арнаудова. В главните роли на 17 октомври ще танцуват Анелия Димитрова, Ромина Славова, Фиорди Лоха /Албания/, Станко Танев и Ивайло Янев.
 
На 18 октомври от 19.00 часа Балетът на Държавна опера-Стара Загора ще представи на сцената на Софийската опера и балет двата балетни шедьовъра „Делвата“ от Алфредо Казела и „Фантастичното дюкянче“ по музика на Росини/Респиги. Многоцветна сицилианска атмосфера и ароматът на Париж ще усетят зрителите, които ще полюбопитстват да видят уникалните постановки на Държавна опера-Стара Загора на двете популярни в света и почти непознати за България заглавия. В главните роли ще танцуват Александър Желев, Петя Вънева, Нанако Имаи, Томоки Ишиго и др. Участва балетът на Държавна опера-Стара Загора.
 
Във втората част на вечерта предстои още една първа среща на софийската публика - с балета „Фантастичното дюкянче“ /„La boutique fantasque” по музика на Джоакино Росини/ Оторино Респиги.  Хореографията е на италианската примабалерина, хореограф и педагог Алба Буонанди, а сценографията и костюмите – на световно признатия италиански художник Салваторе Русо. В спектакъла участват солистите Александър Желев, Ромина Славова, Фиорди Лоха, Анелия Димитрова, Томоки Ишиго, Петя Вънева, Харука Суга и др., цялата балетна трупа на Държавна опера-Стара Загора, кордебалет на Софийската опера и балет и деца от Балетна школа „Маша Илиева“.