Драгомир Стойнев
Драгомир Стойнев / netinfo
Нужен е политически натиск за запазване на комплекса „Марица-изток”
„БСП за България” няма да допусне приватизация в енергийния сектор. Ние ще се борим за неговото стабилизиране, защото той касае пряко националната ни сигурност. Това заяви водачът на листата на БСП За България за Старозагорски район Драгомир Стойнев.
 
Той декларира, че следващото правителство, с министър-председател Корнелия Нинова, ще направи всичко възможно и ще спаси отново българската енергетика.
 
„Може би българските граждани трябва да чакат отново БСП да дойде на власт, за да се решат натрупаните само за две години проблеми в сектор енергетика. Когато бях министър цената на въглищата беше вдигната два пъти и това даде спокойствие в „Мини Марица-изток”. За съжаление, за две години нищо не се е случило въпреки обоснованото настояване на синдикатите. Още чакаме двата нови багера, които бяха осигурени по времето на кабинета Орешарски, да заработят. Две години търсим финансиране за това. Може би трябва да чакаме още две години и поредната смяна на властта, за да може хората в Мините да получат спокойствие?
 
Финансовата ситуация в ТЕЦ "Марица-изток 2"  става все по-лоша, но това не пречи там да се назначават постоянно хора. Може би чисто предизборно. Може би някой цели влошаване на финансовите резултати на дружеството и после да се върви към раздържавяване.
 
Аз мога да декларирам, че „БСП за България” няма да допусне приватизация в енергийния сектор”, категоричен е водачът на листата за Старозагорско Драгомир Стойнев.
 
По думите му приемането на конкретни европейски директиви за емисии може да доведе до затварянето на комплекса „Марица-изток”. „Неразбираемо е и как от Министерството на околната среда и водите не са намерили лоби в Европейската комисия по проблемите с горивните инсталации на въглища. Трябва да се окаже нужния политически натиск. Политика се прави с характер, а не да стоим и слушаме какво ни казват европейските чиновници”, е мнението на Драгомир Стойнев.
 
Той представи листата на „БСП за България” за 27-ми МИР Стара Загора. В нея присъстват професионалисти, експерти в секторите икономика, образование, здравеопазване, земеделие, сигурност, специалисти в местното самоуправление. Според Стойнев кандидатите за депутати знаят как се решават проблеми не само на местно, но и на национално ниво.
 
„Искаме възраждане на българското образование”, категоричен бе Иван Кръстев, бивш зам.-министър на образованието.  Според него основните приоритети са свързани със запазване на съществуващата училищна мрежа, нормативно регламентиране на дуалното обучение, въвеждането на един учебник в обучителния процес и др. Всичко това обаче може да се случи с отделянето на по-голям процент от Брутния вътрешен продукт за образованието.
 
За  подобряване на материално-техническата база и стабилност на системата в сигурността, призова Иван Чолаков, бивш директор на ОДМВР Стара Загора. Според него по-добрите  условията на работа, снижаване на субективния фактор при разкриване на нарушенията и усъвършенстване на хората в системата ще доведат до добри резултати.
 
„Заради икономиката на страната, ако всички са разумни, следващото правителство трябва да има пълен мандат”, категоричен бе Стойнев.