ДАНС одобри 174 души за мониторинг на полигон  “Змейово”
ДАНС одобри 174 души за мониторинг на полигон “Змейово” / Dariknews.bg


174 са жителите на Стара Загора и селата в близост до полигон "Змейово", които вече имат възможност да посещават и да наблюдават работата на военния обект 24 часа в денонощието. Имената на желаещите бяха утвърдени от ДАНС и ще бъдат публикувани в сайта на Областна администрация.

В процес на утвърждаване са и постъпилите по-късно списъци на желаещи да извършват мониторинг на дейностите на „Змейово". Продължава процедурата по осигуряване на денонощен достъп на гражданите до ЦАТИП „Змейово", както предвиждат мерките, предприети от Министерството на отбраната по искане на областния управител Йордан Николов.
Желаещите да се включат в мониторинга трябва да представят в Областна администрация данни с трите си имена, ЕГН, номера на личната карта и подпис.

Посещенията ще се извършват организирано и при определения регламент:
1. При посещение в полигона да се спазва установения вътрешен ред.
2. При всяко посещение всички лица от групата да се инструктират срещу подпис по мерките за безопасност.
3. Съставът (броят) на участниците в групата да се конкретизира за всяко отделно посещение с цел осигуряване безопасността на същата. Същите ще бъдат съпровождани от представител на ЦАТИП и служба „Военна полиция".
4. Във връзка със спазването на Закона за защита на класифицираната информация, Търговския закон и Закона за защита на производителя и с оглед целите на мониторинга, групата ще наблюдава процесите по изпитанията без достъп до производствените и техническите данни на изделията и апаратурите.
5. При всеки мониторинг се изготвя протокол в два екземпляра с подписите на ръководителя на групата, представителя на ЦАТИП и представителя на служба „Военна полиция".
6. Влизането и излизането в и от района на ЦАТИП става през централния контролно-пропускателен пункт.
7. Транспортът се осигурява от групата за граждански мониторинг, съобразен с броя на същата и придружаващите ги длъжностни лица.