Бариера създаде напрежение между болницата и общината
Бариера създаде напрежение между болницата и общината / DarikNews.bg, архив

Изпълнителният директор на МБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович"-Университетска проф. Петрана Чакърова настоява на южния вход на лечебното заведение да бъде поставена бариера и пропусквателен пункт.

На 23 октомври миналата година е депозирано писмо до кмета на Стара Загора Живко Тодоров, но до този момент отговор няма, коментира проф. Чакърова.

"Влизайки в алеята на болницата, първата сграда е Клиника и катедра по педиатрия. Голяма част от малките пациенти са с хронични заболявания и идват всеки месец, ние няма как да ги заключим да не излизат. Тук постоянно се движат автомобили с висока скорост като на рали", каза изпълнителният директор на здравното заведение.

Проф. Чакърова е разговаряла няколко пъти с кмета, като той е обещал съдействие.
„Взима се отношение по въпроси, които не ги касаят, като борда на директорите например, а не искат да ни помогнат. Трябва да се направи нова транспортна схема. Достъпът на автомобили до болницата трябва да бъде ограничен. Нямам обяснение защо един човек, който ремонтира целия град, който прави пътища, има такова негативно отношение", допълни директорът на болницата.

По думите й кметът е поискал паркинга, който е обособен в болницата, тъй като е общинска собственост. С приходите от паркинга се плаща на бодигардовете, болницата не печели нищо, допълни проф. Чакърова.

„Дворът на старозагорската болница е общинска собственост. След като проф. Чакърова знае това, на какво основание в момента събира такса за навлизане в тази общинска собственост. Аз разговарях с нея и й обясних, че това предложение не е законно. Помолих я да внесе искане в Общинския съвет, с което тази общинска собственост да бъде предоставена за ползване на болницата. Няма как кметът да разреши на директора на лечебното заведение да събира такса за общинска собственост. Това е абсурдно и противоречи на всякакви закони", коментира Живко Тодоров.

Два са законните варианти в случая - или общината изгражда бариерата и събира таксите или общината предоставя терена на болницата.

Ние предлагаме да им предоставим целия имот, за да се организират както сметнат за добре. Не можем да им изградим бариера, да монтираме видеонаблюдение, да изградим помещения за охраната, теренът пак да е общински, а те да събират таксите, допълни градоначалникът.