Африканската чума стигна и до Кресна
Африканската чума стигна и до Кресна / Снимка: Дарик, архив
95% от собствениците на прасета, отглеждани тип заден двор, вече са заклали животните си. Това установиха проверките на служители от Областната дирекция по безопасност на храните, които започнаха на 5 август и ще продължат следващите дни.
 
До момента са проверени 40 села в общините Опан, Гълъбово, Чирпан и Братя Даскалови.  Директорът на ОДБХ д-р Дамян Миков обясни, че засега в Старозагорска област няма регистрирани случаи на заболяването.
 

аседание на Областната епизоотична комисия
ОА


„Разговаряме с хората навсякъде. Засега те ни помагат и ни съдействат. Нямаме драстични случаи на отказ да бъдат изпълнени предписанията“, каза д-р Миков.
 
На заседание на Областната епизоотична комисия бяха проследени и мерките, които се прилагат по общини за доброволно клане на прасетата в задните дворове. На кметовете и на представителите на общините бяха разяснени условията, при които собствениците на заклани прасета ще получат средства в размер на 300 лв. Тези суми са предвидени за предприемане на мерки за осигуряване на биологична безопасност на местата, в които са били отглеждани животните. 
 

аседание на Областната епизоотична комисия
ОА


На заседанието на Епизоотичната комисия, председателства областния управител Гергана Микова. На него присъстваха зам. областният управител Димитър Драчев, директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Дамян Миков, кметовете на Мъглиж Господин Господинов и на Гурково – Иван Иванов, представители на общините, на РЗИ, ОД МВР, РД ПБЗН  и на други институции, ангажирани с превенцията на разпространението на болестта африканска чума по свинете у нас.