/ netinfo
69 съвременни социални жилища, от които 42 броя двустайни апартаменти, 19 броя едностайни апартаменти и 8 броя гарсониери, ще бъдат обособени в сградата на бившата Метрология на ул. „Мусала” 26 в Стара Загора.

Предоставяната социална услуга ще осигури подслон и нормални условия на живот на уязвими, малцинствени и социално слаби групи от населението и други групи в неравностойно положение, които не могат да си позволят собствен дом или жилище под наем на пазарни цени, както и социално приобщаване на ползвателите.

Това стана ясно на публичното представяне и обсъждане на подготовката за реализация на проект “Изграждане на социални жилища в град Стара Загора“, който включва преустройство и прилагане на мерки за енергийна ефективност.

Социалните жилища, финансирани по проекти по ОПРР 2014-2020, не се включват в общия общински жилищен фонд и се управляват в съответствие с изискванията на програмата за срока на поетите ангажименти по нея. С реализацията на проекта ще бъдат осигурени нормални условия за живот на над 150 души.

Те ще живеят в комплекс от затворен тип, с охрана, денонощно видеонаблюдение, паркоместа и др. екстри. Апартаментите ще бъдат мебелирани и ще се обитават за срок от 3 години. Ще се заплаща наем до 80% от моментния наем за общинско жилище, който е 60 лв.

Ползвателите ще сключват договори с общината и ще поемат конкретни ангажименти за социална реализация – посещение на образователна институция от децата в училищна възраст; включване на безработните в образователно-квалификационните програми, както и в програми за осигуряване на заетост, предложени от общината; включване в програми за социална интеграция; лицата трябва да имат избран личен лекар, а родителите ще са длъжни да водят децата си на имунизации и проверка на здравния им статус.

Целеви групи на проекта са бездомни хора, родители с деца, включително непълнолетни родители, многодетни семейства, деца с влошено здраве и увреждания, хора в риск от бедност и социално изключване.

Разработена е Наредба за реда и условията за ползване на социалната услуга „Социално жилище“, със специфичните правила за настаняване под наем на лица и семейства в социални жилища, изградени с финансовата подкрепа от фондове на Европейския съюз, която ще бъде приета на мартенската сесия на Общински съвет Стара Загора.