Стартира пилотен проект „Социални жилища“ в Тракия икономическа зона
Стартира пилотен проект „Социални жилища“ в Тракия икономическа зона / ТИЗ

Eкипът на „Клъстер Тракия икономическа зона“ стартира пилотен проект „Социални жилища“. Това стана ясно по време на първия за България Европейски ден на работодателя в Пловдив, провел се в конферентната зала в сградата на Община Марица. Проектът е още от 2012 г., но вече е време за неговата реализация, казват от ТИЗ.

Близо 20 000 работни места са открити досега в Тракия икономическа зона /ТИЗ/. Прогнозите сочат още 30 000 нови в следващите 10 години. Всичко това говори не само за необходимост от работна ръка, но и за битовото устройване на заетите в предприятията, както и техните семейства.

Предвижда се изграждане на социална инфраструктура, в това число и детска градина. Проектът се подкрепя от община Пловдив. С инвеститорите в „Тракия икономическа зона“ ще се сключат рамкови договори за наем на жилищата, които да се предоставят на посочени от тях лица. Реален интерес към инициативата вече са проявили 10 компании.

Проектът заинтригува и представителите на 26 предприятия от регион Пловдив, присъстващи на Европейския ден на работодателя, който се проведе под формата на трудова борса. Европейският ден се осъществява за първи път и е по инициатива на мрежата на Европейските обществени служби по заетостта.

„Мотото, с което българската Агенция по заетостта се включва в Европейския ден, е „Силно партньорство за успешен малък и среден бизнес!”, посочи Фани Николова, началник отдел „Услуги по заетостта“ към Дирекция „Регионална служба по заетостта“ – Пловдив. Тя допълни, че освен в Пловдив се провеждат трудови борси в още 3 града на страната – София, Бургас и Русе.