АГ
АГ / Болница Тракия
Почти месец след началото на извънредното положение у нас заради COVID-19 Акушеро-гинекологично отделение на Болница „Тракия“ остава сред най-натоварените отделения в здравното заведение.

От 13 март – първия ден на извънредното положение са се родили 33 бебета. Особено натоварен е бил 7 април – Световния ден на здравето и на медиците. На професионалния си празник акушер-гинеколозите са извършили 4 раждания – 2 нормални и 2 секцио.

„Преди да постъпи в отделението задължително измерваме температура на всеки пациент. Той бива разпитан за контакти с лица, които са се завърнали от чужбина. Настаняваме бременните и родилките в самостоятелни стаи винаги, когато това е възможно. Досега не сме имали проблем в това отношение“, посочи началникът на АГ-отделението д-р Калина Пиперкова.

Откакто е въведено извънредното положение, в АГ-отделение на Болница „Тракия“ действат строги ограничителни и хигиенни мерки. Всеки ден трите етажа на отделението се дезинфекцират по няколко пъти - включително дръжките на вратите, бутоните на асансьорите и всичко, до което медиците или пациентите може да се докоснат.

Всички медицински служители разполагат с нужните лични защитни средства, а в операционна се влиза само със защитно облекло. Персоналът е непрекъснато със защитни маски.

Силно рестриктивен е и пропусквателния режим в болницата. При изписване на новородено в отделението се допуска само бащата. Традиционната снимка на семейството пред иконата на Св. Иван Рилски се прави без присъствието на близки и приятели, които са задължени да изчакат пред болницата, спазвайки дистанция един от друг.

Силно намалял е броят на жените, които идват за преглед или консултация в кабинета по Акушерство и гинекология в МЦ „Трета поликлиника“. Във време на епидемия това е нормално и така трябва да бъде, посочва д-р Пиперкова. Преди карантината за една смяна тя е преглеждала над 20 жени – сега минават не повече от 4-5. „Бременните жени се пазят изключително стриктно. С много от тях не сме се срещали за консултация от доста време, тъй като преди карантината имаше грипна епидемия, а след това дойде извънредното положение. Но когато се налага това да се случи или имат остър проблем, идват за консутация или преглед с всички предпазни средства.

Пред кабинета се допуска не повече от един чакащ, прегледите са със задължителна маска на лицето, навсякъде в поликлиниката са осигурени дезинфектанти за ръце.