Завършват завода за отпадъци в Яна догодина
Завършват завода за отпадъци в Яна догодина / снимка: БГНЕС
Завършват завода за отпадъци в Яна догодина
74205
Завършват завода за отпадъци в Яна догодина
  • Завършват завода за отпадъци в Яна догодина

През есента на 2015 година заводът за отпадъци в село Яна се очаква да започне работа. Това обяви кметът на столицата Йорданка Фандъкова по време на инспекция на съоръжението. По думите на Фандъкова заводът ще бъде завършен в срок, въпреки рисковете строежът да се забави заради дъждовете това лято.

Кметът посочи, че заводът ще преработва около 410 000 тона отпадъци годишно. В срок се очаква да заработи и системата за RDF гориво, което ще спестява над 10% от необходимото за Топлофикация количество газ, посочи още Йорданка Фандъкова.

По думите на кметът на столицата, забавяне на сроковете пускане на завода в експлоатация няма да има. "Трябва да бъде завършен наесен следващата година и след това вече постепенно да се въвежда в експлоатация. Вече имаме опита от инсталациите за биологични отпадъци, постепенно се натоварват инсталациите и те вече работят, произвеждат електричество, произвеждат компост", каза кметът.

Йорданка Фандъкова обясни, че София ще спестява от газ, заради обработката на РДФ гориво в завода за отпадъци. "Имаме заложено продължение на модерния екологичен проект за преработка на отпадъците на града с инсталациите в Топлофикация-София, в която ще се оползотворява RDF горивото, което всъщност ще се складира след преработката в тази сграда. Над 10 процента от необходимото за Топлофикация гориво всъщност ще се използва именно RDF горивото, тоест ще намалее нуждата от газ с над 10 процента, а всички знаем, че основната тежест в цената на парното е цената на газа", каза градоначалникът.

Четири милиона лева ще поиска Фандъкова от междуведомствената комисия за щети, нанесени на сгради и имущество на общината след наводненията и за превантивни дейности. Средствата ще бъдат изразходени главно за почистване на реките, както и обезопасяване на рискови участъци, появили се след обилните дъждове. Кметът на София Йорданка Фандъкова посочи, че настоява „Напоителни системи" да вземат всички възможни мерки за почистването на реки и за укрепването на дигите в частите, които не са ангажимент на общината. По думите и тя получава и всекидневна информация за нивото на държавните язовири на територията на Столична община.