ТЕЦ
ТЕЦ / БГНЕС, архив
Топлофикация дължи компенсация за две денонощия без парно и топла вода. През почивните дни беше спряно топлоподаването на няколко квартала в столицата, все още има софиянци без възстановена услуга. От КЕВР припомнят, че когато по вина на продавача повредите в топлопреносната мрежа или абонатната станция не са отстранени до 48 часа, той дължи неустойка. При такава хипотеза обезщетението за потребителите, останали без парно и топла вода две денонощия, е в размер на стойността на недоставената топлинна енергия за периода на закъснението.

Поради авария е спряно топлоподаването в някои райони на София
 
Аварии през изминалите почивни дни оставиха софиянци от различни части на столицата без ток и парно с часове. В събота и неделя без електричество бяха жителите на няколко квартала в София сред които „Горна баня“, части от „Люлин“, „Княжево“, „Овча купел“1, „Лозенец“, „Витоша“. В неделния следобед 900 абонати в столицата бяха без ток заради обилното снеготопене. Авария на главен топлопровод остави столичани и без парно и топла вода в изминалата неделя.

Прокуратурата започва проверка за безстопанственост в "Топлофикация-София"
 
Сред кварталите със спряно топлоподаване бяха „Младост“ - 1, 1А, 2, 3 и 4, „Студентски град“, „Дървеница“, „Гео Милев”, „Дианабад”, „Изток” и „Изгрев”. По последна информация от топлофикационното дружеството без парно остават кварталите „Слатина” и част „Дружба”-1, бул. „Цветан Лазаров“, бул. „Брюксел“ и няколко блока в „Дружба”-2.
 
От Комисията припомнят какво предвиждат общите условия на дружествата в случаи на нерегламентирано прекъсване на услугата, която предоставят. За жителите на столицата останали без парно и топла вода - когато по вина на Продавача повредите в топлопреносната мрежа или абонатната станция не са отстранени до 48 часа, той дължи неустойка. Тя е в размер на стойността на недоставената топлинна енергия за периода на закъснението.

Мая Манолова: С 15 млн. лв. за юрисконсулти "Топлофикация" можеше да подготви екип от космонавти
 

В случай, че потребители останат без ток по вина на електроразпределителното предприятие повече от 24 часа след получаването на уведомление от потребителя, ЕРП-то заплаща на абоната обезщетение в размер на 30 лева и по 20 лева за всеки следващ период от 12 часа без ток. Заради сигнали за спряно електро- и топлоподаване от КЕВР обявиха, че са поискали до 3 дни от ЧЕЗ и Топлофикация София да представят обобщена информация за причините за прекъсванията, броя на засегнатите абонати и предприеманите мерки за възстановяване на тока и парното и топлата вода. След получаване на докладите от двете дружества с данни какви са точните причини за прекъсванията, КЕВР ще прецени по-нататъшните си действия, съобщават от регулатора.