/ БГНЕС
Бъдещето на Столичния автотранспорт беше една от главните теми на днешното заседание на Столичния общински съвет. Преди началото на сесията кметът на София Васил Терзиев каза, че от вчера са блокирани сметките на "Столичен автотранспорт" ЕАД. Терзиев предупреди, че ако това дружество спре да работи, спира и градският транспорт. 

На брифинга, в който участваха и зам.-кметът по финанси Иван Василев, както и общинските съветници от групата на "Продължаваме промяната - Демократична България" ("Спаси София") Борис Бонев и Симеон Ставрев, стана известно, че дружеството има натрупани 20 млн. лева задължения през годините. Бонев обясни, че причината за запорирането на сметките е ремонт на общежитието за служителите на градския транспорт в „Дружба“. Оказа се, че материалите са взети на цена 20-30 пъти по-висока от стандартното, обясни Бонев. В момента, в който този казус стана публичен, ръководството на Столичния автотранспорт е решило буквално да замрази този ремонт, добави той. 

След това брифинг даде и общинският съветник от МК "БСП за България" Ваня Григорова. Тя посочи, че след проведен разговор с част от ръководството на Столичния автотранспорт е била информирана, че документите по запора и по работата в общежитието за служители на градския транспорт в „Дружба“ са крити от новото ръководство 45 дни и едва през последните няколко дни са им дадени на флашка. Проблемите в автотранспорта и електротранспорта са много дълбоки и от много време, но да се твърди, че причината за тези проблеми е новото ръководство на дружеството, е нищо повече от цинизъм, заяви Григорова.

Тя обясни, че до момента Столичната община дава много повече като финанси за градския транспорт, отколкото дава държавният бюджет, а трябва да са поне 50 на 50. Министърът на финансите за пореден път лъже администрацията на Столичната община, че ще им даде 17 млн. лева. Със 17 млн. лв. дефицит беше приета икономическата рамка на транспорта, добави Григорова.  

От групата на "Възраждане" също изпратиха своя позиция, в която призовават за незабавни мерки от страна на Столичната община, насочени към оздравяване на финансовото състояние на транспортната система, без допълнителни задължения за софиянци. От групата настояват и за публичен одит на досегашното управление и изискват по-голяма прозрачност и ефективност. "Отговорността за транспортната криза пада както върху старото ръководство, което остави нерешени проблеми, така и върху новото, което показва неспособност да предложи реални решения", смятат от "Възраждане".

В залата последваха близо двучасови спорове за програмата на днешната сесия на съвета. Общинските съветници решиха да отпаднат няколко точки от дневния ред, за да бъдат преразгледани в комисии. Една от тях беше предложение относно частична промяна на структурата и увеличаване на щатната численост на Общинско предприятие „Зоологическа градина - София“. Друга точка, която също отпадна, беше относно организиране на паркиране до Национален стадион „Васил Левски“ върху общински имот публична собственост – обособен паркинг. 

Общинските съветници приеха единодушно доклад за създаване на временна комисия, която да анализира количествата и цените на потребяваната електрическа енергия от Столичната община, както и нейните търговски дружества, предприятия и структури. Общинският съветник от ГЕРБ-СДС Димитър Вучев направи предложение за увеличаване на членовете на работната група в комисия с още двама души. Предложеното беше прието единодушно с 45 гласа „за“, нямаше „против“ и „въздържали се“. 

Общинският съвет разгледа и няколко доклада, свързани с програма "Култура". Докладът за съдържателен обхват, параметри за кандидатстване, изпълнение и отчитане на столичната програма „Култура“ за 2025 г  беше приет от общинските съветници. Програмата подкрепя развитието на културата, изкуствата и културното наследство в София като ключов фактор за качеството на живот в града и за устойчиво и приобщаващо градско развитие.

Докато общинските съветници заседаваха, граждани се събраха на пореден протест пред сградата на Столичната община срещу застрояването на София. Това, което ни обединява, е искането да се спрат различни строежи, изобщо презастрояването на София, каза за БТА една от протестиращите. 

По време на заседанието от пресцентъра на Столичната община съобщиха, че общинските съветници Вили Лилков, Иван Сотиров и Ивайло Йонков от "Синя София" са внесли доклад за преименуването на пл. "Св. Александър Невски" с името пл. "Св. Иван Рилски". Докладът предстои да бъде разгледан на комисии, след което ще бъде гласуван и от СОС. 

Следващото заседание на СОС ще се проведе на 17 октомври. Това съобщи в края на днешната сесия председателят на съвета Цветомир Петров. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Николета Василева, БТА